Zbornica zdravstvene in babiške nege potrdila izvedbo izrednega strokovnega nadzora v Medicorju

Po smrti 80-letnice, ki je umrla po operaciji srca v izolskem zdravstvenem zavodu Medicor, in poizvedovanju njunih hčera o zaposlenih, ki tam delajo brez licence, je Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije potrdila izvedbo izrednega strokovnega nadzora. Natančen vpogled v dejansko trenutno stanje bo mogoče dobiti po izvedenem nadzoru.

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije je za STA potrdila, da je ministrstvu za zdravje posredovala pobudo za izvedbo sistemskega nadzora v Medicorju. V nadzoru bi poleg predstavnikov zbornice zdravstvene in babiške nege sodelovali predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije in Zdravstvenega inšpektorata RS. Za ta korak so se odločili po prejemu pritožbe sorodnice pokojne, ki je v Medicorju umrla 12 ur po operaciji srca oktobra lani. Pritožba sorodnice se je nanašala na delo zdravnikov v omenjenem zavodu.

Ministrstvo uvedbe sistemskega nadzora ni podprlo, so pa v zbornici zdravstvene in babiške nege od ministrstva prejeli zahtevo za izvedbo izrednega strokovnega nadzora in sprejeli sklep, s katerim so ga tudi odredili. Natančen vpogled v dejansko trenutno stanje bo mogoče dobiti po izvedenem nadzoru.

Na zbornici so že v začetku leta od sorodnice pokojne prejeli več poizvedovanj o kvalifikaciji posameznih izvajalcev zdravstvene nege v Medicorju. Ti so bili domnevno vključeni v obravnavo pokojne. Tako so na zbornici ugotovili, da posamezni izvajalci zdravstvene nege, ki naj bi bili vključeni v obravnavo pokojne, nimajo veljavne licence ali niso vpisani v register.

To je bil razlog, da so Medicor pozvali k razjasnitvi domnevnega nestrokovnega izvajanja zdravstvene nege pri pokojni in k posredovanju dodatne dokumentacije, ki bi bil zbornici v pomoč pri odločitvi o nadaljnjih ukrepih. Medicor je zahtevano dokumentacijo posredoval. Komisija, ki je dokumentacijo pregledala, je ugotovila, da je izvedba izrednega strokovnega nadzora upravičena, zato je začela priprave na njegovo izvedbo.

Kot so sicer za STA še spomnili na zbornici zdravstvene in babiške nege, so redni strokovni nadzor v zavodu Medicor izvedli že leta 2017. Takrat so ugotovili, da je v zavodu zaposlenih 17 tehnikov zdravstvene nege, v register zbornice pa jih je bilo vpisanih osem, drugi niso bili vpisani. Tehniki zdravstvene nege morajo biti skladno z zakonom vpisani v register, medtem ko licence za opravljanje dela ne potrebujejo. V zavodu so bile tudi tri diplomirane medicinske sestre, vse so bile vpisane v register in so imele veljavno licenco, ki jo potrebujejo za opravljanje dela.

Leta 2018 so na zbornici podali prijavo na koprsko območno enoto zdravstvenega inšpektorata, ki je pristojen za izrekanje glob. Inšpektorat je v letu 2019 na podlagi uvedenega inšpekcijskega nadzora v zavodu Medicor na zbornico naslovil poizvedovanje o vpisu v register za 14 pri Medicorju zaposlenih tehnikov zdravstvene nege. Zbornica je ugotovila, da nihče izmed 14 zaposlenih na seznamu inšpektorata ni vpisan v register.

Preverite tudi
Close
Back to top button