EUAktualno

Zagon platforme konference o prihodnosti Evrope 19. aprila

Izvršni odbor konference o prihodnosti Evrope je v sredo nadaljeval priprave na začetek konference. Med drugim je odločil, da bodo 19. aprila vzpostavili večjezično digitalno platformo, na kateri bodo lahko ljudje izrazili svoja stališča o tematikah, pomembnih za prihodnost EU, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Izvršni odbor konference, katerega član je tudi državni sekretar za evropske zadeve na MZZ Gašper Dovžan, je na sredinem zasedanju podprl večjezično digitalno platformo, ki bo državljankam in državljanom omogočala sodelovanje na konferenci.

Ljudje bodo tako lahko od ponedeljka, 19. aprila, prek te platforme predstavili svoje poglede na katerokoli tematiko, ki je po njihovem mnenju pomembna za prihodnost unije. Prvič bodo lahko na ravni EU predstavili svoje ideje in komentirali zamisli drugih ljudi. Prav tako bodo lahko organizirali dogodke oziroma na njih sodelovali.

Platforma bo osrednje vozlišče konference, prostor, kjer se bodo zbirali in delili vsi prispevki v okviru konference, vključno z decentraliziranimi dogodki, razpravami državljanov ter plenarnimi srečanji, so pojasnili v Evropskem parlamentu.

Specializiran mehanizem za povratne informacije bo zbiral in analiziral ključne točke razprave, ki jih bodo obravnavali na razpravah državljanov ter na plenarnih srečanjih. Na platformi bodo dostopne tudi informacije o strukturi in delu konference. Organizatorjem dogodkov bo s katalogom ključnih dogodkov omogočala promocijo njihovih pobud na lokalni, regionalni, nacionalni in evropski ravni. Na voljo bo tudi zemljevid dogodkov, ki bo ljudem omogočal pregled nad njimi.

Izvršni odbor je razpravljal tudi o pripravah na otvoritveni dogodek konference, ki bo potekal 9. maja ob dnevu Evrope, če bodo to omogočale epidemiološke razmere. Potrdil je tudi metode dela in opravil prvo razpravo o predlogu pravil glede sestave in dela plenarnih zasedanj konference.

Znova se bo sestal čez dva tedna, ko bo sklenil razpravo o poslovniku ter se posvetil še preostalim odprtim zadevam glede organizacije konference, so še navedli v parlamentu.

Proces, ki bi se po prvotnih načrtih moral začeti 9. maja lani, se tako sedaj začenja leto pozneje. Namesto dveh let naj bi trajal leto dni, saj so sklepi predvideni do pomladi prihodnje leto, ko bo Svetu EU predsedovala Francija. Eno ključnih vlog pri vodenju konference bo tako imela tudi Slovenija, ki bo Svetu EU predsedovala v drugi polovici letošnjega leta.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button