AktualnoGospodarstvo

Vrhovno sodišče ZDA zavrnilo tožbo Oracla proti Googlu zaradi kršenja avtorskih pravic

Ameriško vrhovno sodišče je v ponedeljek s šest proti dvema glasovoma zavrnilo tožbo Oracla proti Googlu zaradi kršenja avtorskih pravic pri razvoju operacijskega sistema android, ki se danes uporablja v večini pametnih telefonov na svetu.

Google je pri ustvarjanju androida, ki je šel v promet leta 2007, napisal milijone vrstic novih računalniških kod, vendar pa je pri tem uporabil tudi 11.500 vrstic kod, ki jih je Oracle avtorsko zaščitil v svoji platformi java. Oracle je zaradi tega od Googla zahteval več milijard dolarjev odškodnine.

Vendar pa je večina vrhovnih sodnikov menila, da je bilo kopiranje Oraclove kode upravičeno, zaradi česar so si oddahnila tehnološka podjetja kot sta Microsoft in IBM, razočarani pa so izdajatelji, filmska in zabavna industrija, ki so se skupaj z vlado nekdanjega predsednika Donalda Trumpa postavili na stran Oracla.

Liberalni sodnik Stephen Breyer je v mnenju večine napisal, saj je Google vzel le tisto, kar je bilo potrebno, kopiranje kode pa je bilo transformativno, kar pomeni, da je bilo uporabljeno kot dodatek k nečemu novemu in pomembnemu.

Google je trdil, da je bilo kopiranje kode splošna praksa v industriji in dobra za tehnološki napredek. Trdil je tudi, da ni zaščite avtorskih pravic za čisto funkcionalno neustvarjalno računalniško kodo, ki jo je vzel, ker ne bi mogla biti napisana na noben drug način. Oracle je trdil, da je šlo za nesramno krajo intelektualne lastnine.

Tožba se je vlekla že desetletje, Google je dobil na sodišču prve stopnje, Oracle je zmagal na prizivnem, nato je bilo sojenje pred poroto, ki je dala prav Googlu, vendar je prizivno sodišče to spet zavrnilo in zadeva je končala pred vrhovnim sodiščem.

Z odločitvijo večine se nista strinjala konservativna sodnika Clarence Thomas in Samuel Alito, ki sta ostala prepričana, da je celotna koda Oracla zaščitena z avtorskimi pravicami.

Google je sporočil, da je odločitev vrhovnega sodišča zmaga za potrošnike, interoperatibilnost in računalniško znanost. Sodba daje pravno zanesljivost novi generaciji raziskovalcev, ki bodo z novimi produkti koristili potrošnikom.

Oracle je nasprotno obsodil odločitev sodišča in sporočil, da so se s tem možnosti majhnih za tekmovanje z velikimi zmanjšale, Google pa je dobil še večjo tržno moč.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button