Von der Leynova v Strasbourgu izpostavila pomen vrednot in vladavine prava

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v razpravi o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja Svetu EU na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu izpostavila pomen vrednot in vladavine prava. Računa na slovensko vlado, da bo nadaljevala pomembno delo pri dosjejih v povezavi z vladavino prava.

Junijski vrh EU je po besedah von der Leynove pokazal, kako osrednjo vlogo imajo vrednote in vladavina prava. Predsednica je ob tem izpostavila, da bodo na plenarnem zasedanju v sredo razpravljali o tem, kako obraniti vrednote in finančne interese EU.

Predsednica je poudarila tudi, da je bila Slovenija prva novinka iz širitvenega vala leta 2004, ki je leta 2008 predsedovala Svetu EU, in da je bil Janša tudi takrat premier. Spomnila je na njegov govor, v katerem je med drugim poudaril, da je Slovenija pripravljena storiti vse, da se EU ohrani, razvija in krepi.

Ohraniti, razvijati in krepiti EU je še vedno plemenita naloga vseh, je poudarila von der Leynova. In ta naloga po njenih besedah vključuje ohranjanje raznolikosti, svobode medijev in vladavine prava ter razvijanje orodij, da bo EU bolje pripravljena na soočanje z izzivi.

Von der Leynova je izpostavila pomen zaupanja, tudi zaupanja v svobodne medije in neodvisna sodišča, kar je po njenih besedah ne nazadnje pomembno za davkoplačevalce, ki dejansko financirajo okrevanje. Ob tem je slovensko predsedstvo znova pozvala, naj si prizadeva za čimprejšnjo potrditev nacionalnih načrtov za okrevanje.

Evropejci želijo pustiti pandemijo covida-19 za seboj, zato je nujno zagotoviti učinkovito cepljenje, saj je vse preveč odmerkov neuporabljenih, je poudarila von der Leynova in zatrdila, da si bodo skupaj s slovenskim predsedstvom prizadevali za to.

“Naj živi Evropa!” so besede, s katerimi je von der Leynova sklenila nagovor.

Source
STA
Back to top button