EUAktualno

Vodji EU pozvala Erdogana k trajnemu zmanjšanju napetosti

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta na videokonferenci s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom danes poudarila pomen trajnega zmanjšanja napetosti in dodatne krepitve gradnje zaupanja za bolj pozitivne odnose med EU in Turčijo.

V pogovoru pred vrhom unije prihodnji teden so govorili o razmerah v vzhodnem Sredozemskem morju, vključno s prihodnjimi pogovori o vprašanju Cipra, ter stanju odnosov EU in Ankare, sta po pogovorih v skupni izjavi sporočila von der Leynova in Michel.

Izmenjali so tudi stališča o sirskih beguncih v Turčiji, kot tudi o širših razmerah v regiji, v Siriji in Libiji. Govorili so tudi o morebitnem obisku v Turčiji po vrhu prihodnji teden, na katerem bodo tema tudi odnosi s Turčijo, so sporočili iz Bruslja.

Odnosi med EU in Turčijo so se poslabšali lani, potem ko je Turčija večkrat poslala svoje ladje, da so iskale zaloge zemeljskega plina na spornem območju v vzhodnem Sredozemskem morju, in to kljub nasprotovanju EU ter njenih članic Grčije in Cipra. Zaradi kasnejše otoplitve odnosov pa je EU postavila na stran uveljavitev sankcij proti Ankari, ki so jih podprli na decembrskem vrhu.

Iz turškega predsedstva so sporočili, da je Erdogan danes sogovornika pozval h konkretnim rezultatom na vrhu ter vztrajal, da morata strani začeti dialog na visoki ravni. Dejal je, da je Ankara naklonjena sodelovanju in stabilnosti v vzhodnem Sredozemlju in Egejskem morju, “kljub provokacijam Grčije in ciprskih Grkov”. Vztrajal je pri potrebi nadgradnje migracijskega dogovora med EU in Turčijo izpred petih let kot podlage za pozitivne odnose, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

EU sicer tudi pozorno spremlja prizadevanja Združenih narodov za obnovo mirovnih pogovorov o Cipru, v katerih je Turčija ključna udeleženka. Generalni sekretar Antonio Guterres bo v aprilu pripravil neformalno srečanje, da bi preučili, kako napredovati pri iskanju rešitve vprašanja že desetletja razdeljenega otoka.

Source
STA
Back to top button