Vlada podala soglasje k podelitvi prokure na onkološkem inštitutu Zlati Štiblar Kisić (dopolnjeno)

Vlada je na današnji seji podala soglasje k podelitvi prokure v ljubljanskem onkološkem inštitutu Zlati Štiblar Kisić. Soglasje začne veljati s 24. junijem, so po seji vlade sporočili z ministrstva za zdravje. Predlog za podelitev prokure je na torkovi dopisni seji podal svet inštituta, je za STA pojasnil njegov predsednik Tomaž Slana.

Po besedah Slane, ki je v svetu onkološkega inštitutu predstavnik vlade, razlog za imenovanje prokuristke ni v morebitnem slabem poslovanju, prav tako ne gre za nezaupanje generalnemu direktorju Andražu Jaklju. Pač pa bo Štiblar Kisić generalnemu direktorju pomagala in okrepila njegovo vodenje. Onkološki inštitut je namreč kadrovsko in finančno zahtevna inštitucija, ki je ključna za zdravljenje, izobraževanje in raziskovanje na področju onkologije, je dejal predsednik sveta.

Ob tem je poudaril, da je inštitut lani posloval zelo dobro, so pa morda investicije potekale počasneje od predvidenega. Pričakuje, da bodo to področje zdaj pospešili. Štiblar Kisić bo tako pokrivala področje strateškega načrtovanja, investicije, optimizacijo procesov in implementacijo najboljših praks v delovanje onkološkega inštituta, je napovedal Slana.

Pojasnil je, da prokuristka ne bo mogla odločati sama mimo generalnega direktorja, ampak skupaj z njim. Generalni direktor pa bo medtem odločitve še vedno lahko sprejemal sam. Prav tako bo še vedno nosil vso odgovornost. Predsednik sveta sicer pričakuje, da bosta prokuristka in generalni direktor delala z roko v roki.

Meni, da se bo z uvedbo te spremembe inštitut mnogo bolje odzival na vse velike zahteve. “Mislim, da bomo videli ta efekt v relativno kratkem roku. Jaz se prav veselim, da bom lahko to opazoval,” je dejal.

“Onkološki inštitut Ljubljana je ugledna institucija, ki pokriva celotno območje Slovenije in je ključnega pomena za zdravje prebivalcev. Trenutne dinamične spremembe in izzivi v zdravstvu zahtevajo od poslovodstva še večje napore, hitrejše in bolj premišljene odločitve ter dnevno prilagajanje spremenljivim razmeram,” pa so ob današnji odločitvi vlade za STA še zapisali na ministrstvu za zdravje.

Kot so ob tem navedli, je svet onkološkega inštituta zato sprejel odločitev o “okrepitvi vodstvenih struktur s podelitvijo prokure posameznici z obsežnimi izkušnjami v upravljanju kompleksnih zdravstvenih sistemov, ki dobro pozna delovanje onkološkega inštituta”. Ta korak bo po prepričanju ministrstva omogočil še bolj učinkovito in prožno odzivanje na izzive, s katerimi se sooča Onkološki inštitut Ljubljana.

Statut onkološkega inštituta, ki velja od julija 2023, navaja, da lahko svet zavoda s soglasjem ustanovitelja, torej vlade, prokuro podeli največ eni osebi. Svet v sklepu določi obseg in nalogo prokure, in sicer glede na konkretne potrebe pri poslovanju zavoda. Ob tem lahko prokuro s soglasjem ustanovitelja svet kadarkoli prekliče.

Svet inštituta je po besedah Slane o imenovanju prokurista razmišljal že od začetka letošnjega leta. Sklep o imenovanju Štiblar Kisić, ki je inštitut sicer vodila od leta 2016 do leta 2020, za prokuristko, so podprli soglasno. Zanikal je, da bi predlog prišel z ministrstva ali z vlade, pač pa je tako “začutil” svet.

“Imam informacije, da obvlada veščine mehkega vodenja, da je bila cenjena na onkološkem inštitutu, tako da tukaj nimam nobene dileme,” je poudaril predsednik sveta.

Štiblar Kisić medtem imenovanja za prokuristko za STA danes ni želela komentirati. Tudi generalni direktor inštituta Andraž Jakelj se za STA za zdaj ni odzval na imenovanje prokuristke. Slana je pojasnil, da odziva Jaklja glede imenovanja Štiblar Kisić še nima, ga pa bo imel najpozneje v začetku prihodnjega tedna, je napovedal. Pričakuje, da odziv ne bo slab.

Slana je sicer tudi predstavnik vlade v svetu brežiške bolnišnice, ob tem pa tudi predsednik sveta te bolnišnice ter predstavnik vlade v svetu ljubljanskega kliničnega centra. Pri uvedbi prokurista v vodenju onkološkega inštituta gre po njegovih besedah za prvi tak primer v katerem od javnih zdravstvenih zavodov, ni pa rečeno, da je zadnji.

Back to top button