V Strasbourgu danes ustanovno plenarno zasedanje konference o prihodnosti Evrope

V Strasbourgu bo danes potekalo ustanovno plenarno zasedanje konference o prihodnosti Evrope. Na njem bodo med drugim predstavili predloge z večjezične digitalne platforme, prek katere lahko državljani izrazijo mnenje o tem, kakšno Evropo si želijo.

 

Plenarna skupščina konference ima osrednjo vlogo, saj se bodo na zasedanjih predstavniki evropskih institucij, nacionalnih parlamentov in civilne družbe srečevali z evropskimi državljani. Plenarna zasedanja bodo služila za razprave in razvijanje priporočil o tem, kako naj EU ukrepa.

Na današnjem zasedanju bodo med drugim predstavili tudi predloge s prvega vseevropskega srečanja državljanov, ki je v četrtek potekalo v Lizboni pod okriljem trenutno predsedujoče Svetu EU, Portugalske.

V okviru konference o prihodnosti Evrope bodo na evropski ravni organizirane štiri okrogle mize z državljani, na katerih bodo potekale razprave o predlaganih idejah. Po 20 predstavnikov z vsake okrogle mize bo lahko nato sodelovalo na plenarnih zasedanjih, kjer bodo pobude in zamisli državljanov tudi predstavili.

V času slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta se bo odvil večji del konference o prihodnosti Evrope, ki se je uradno začela 9. maja. Slovenija bo tako odigrala eno ključnih vlog pri njenem vodenju.

Source
STA
Back to top button