AktualnoSosednje države

V nekaterih hrvaških srednjih šolah dijakinjam brezplačni higienski vložki

V nekaterih hrvaških srednjih šolah, predvsem v Istri, so za dijakinje zagotovili brezplačne higienske vložke. Nedavno objavljena javnomnenjska raziskava je opozorila na “menstrualno revščino” v državi. Več kot petina žensk na Hrvaškem si namreč ne more vsak mesec privoščiti zadostne količine higienskih vložkov.

Hrvaška vlada je konec prejšnjega meseca zavrnila predlog opozicije, da bi znižali davek na dodano vrednost (DDV) na higienske vložke s 25 na pet odstotkov. V Banskih dvorih so se tako odločili, kljub drugačnim pričakovanjem, posebej po poraznih rezultatih javnomnenjske raziskave, ki so jo objavili sredi februarja.

Raziskava združenja za človekove pravice in državljansko participacijo PaRiter je pokazala, da je več kot 36 odstotkov od 6000 sodelujočih, ki so v zadnjem letu imele menstruacijo, prisiljena varčevati pri higienskih vložkih, ker so zanje predragi. Potrdile so, da zaradi previsokih cen kupujejo manj kakovostne higienske izdelke.

Skoraj 12 odstotkov vprašanih je navedlo, da včasih med menstruacijo nimajo zadostne količine izdelkov, približno enako število vprašanih pa, da si ne morejo redno privoščiti vložkov ali tamponov. V združenju PaRiter ocenjujejo, da gre za življenjsko potrebne higienske izdelke, ki bi morali biti dostopni vsem, saj del državljank zaradi pomanjkanja higienskih vložkov ne more redno opravljati svojih delovnih ali šolskih obveznosti.

Ker država ni želela prisluhniti težavam žensk, so brezplačne higienske potrebščine na Hrvaškem najprej zagotovili na eni od srednjih šol v Varaždinu, sledilo je več srednjih šol v hrvaški Istri.

Nekatere šole se dogovarjajo s trgovskimi verigami, da bi zagotovile higienske izdelke za njihove dijakinje, je poročala komercialna hrvaška televizija RTL na svoji spletni strani. Ob tem so izrazili pričakovanje, da bodo tudi ostale hrvaške srednje šole sledile temu trendu.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button