AktualnoKultura

V Mariboru se začenja mednarodni festival klasične glasbe

Z otvoritvenim koncertom Simfoničnega orkestra SNG Maribor skupaj z rezidenčnim umetnikom festivala, mednarodno uveljavljenim makedonskim pianistom Simonom Trpčeskim, se v Veliki dvorani mariborske operno-gledališke hiše drevi začenja letošnji Festival Maribor. Organizatorji so letos v središče festivalskega raziskovanja postavili Zahodni Balkan.

Makedonski pianist redno gostuje na najprestižnejših odrih in festivalih v koncertnih središčih od New Yorka do Tokia, ob odmevnem mednarodnem delovanju pa se v zadnjih letih poglobljeno posveča tudi raziskovanju glasbene dediščine svoje domovine.

Na otvoritvenem koncertu festivala klasične glasbe se bo Trpčeski predstavil z interpretacijo dela, ki je v družbi ostalih prav tako nenavadno, kakor je Trpčeski med svojimi kolegi. Drugi klavirski koncert Franza Liszta, po skladateljevih besedah simfonični koncert, je namreč več kot virtuozno razkazovanje, saj je poln barv, razpoloženj in večplastnih povezav, ki jih pronicljivi interpret lahko poveže v izvirno in napeto zgodbo.

Pianistu in orkestru se bo pridružil gost, s katerim Trpčeski posebno rad sodeluje. Dirigent Gabriel Bebeselea je zaslovel kot najobetavnejši talent med romunskimi kolegi, na domačih tleh pa že zgodaj požel toliko navdušenja, da so ga pri njegovih 24. letih imenovali za prvega dirigenta operne hiše v Iasiju.

Bebeselea bo na koncertu predstavil glasbeno pestrost panonskih skladateljev. Obiskovalci bodo slišali Plese iz Galante madžarskega skladatelja Zoltana Kodalyja, skladno razpoloženje madžarskih plesov pa se bo raztegnilo v priljubljeno Romunsko rapsodijo Georgeja Enescuja, ki je s svojim spontanim učinkom zahodnoevropske poslušalce prvič navdušil za romunsko glasbo.

Večeri letošnjega festivala bodo sicer ponudili tudi kanonska dela klasičnega repertoarja ter priljubljena dela zahodne glasbene tradicije. Še eno izjemno koncertno doživetje prinaša srčni projekt Trpčeskega Makedonissimo, ki je leta 2020 pri založbi PrestoMusic izšel na istoimenski zgoščenki.

Festival Maribor sicer vselej aktivno sooblikuje in odseva čas, v katerem živimo. No Borders Orchestra se bo namreč s koncertom pridružil vrsti vrhunskih ustvarjalcev, ki so na evropski politični vrh naslovili zahtevo, da se po pandemiji izogne vrnitvi v normalnost, torej v življenje, ki nas je pripeljalo do zdajšnje kritične točke.

Tudi letos so poskrbeli za najmlajše poslušalce. Čisto malim je namenjen spored Hrestač in jaz, Backi iz klavirja bodo poskrbeli za otroke od petega leta starosti naprej, družinam pa je namenjena nedeljska matineja, posvečena ritmu.

V sodelovanju s festivalom Druga godba bo na festivalu zazvenela tudi “drugačna” glasba. Popoln festivalski odklop ponuja nastop ene v svetu najbolj vročih in iskanih balkanskih zasedb ta hip, Džambo Aguševi Orchestra.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button