EUAktualno

V Londonu in EU pozdravili potrditev dogovora o prihodnjih odnosih v Evropskem parlamentu

V Londonu so danes pozdravili potrditev sporazuma o prihodnjih odnosih med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom v Evropskem parlamentu. Britanski premier Boris Johnson je ob tem dejal, da se je treba zdaj ozreti v prihodnost. Potrditev sta pozdravila tudi predsednika Evropske komisije in Evropskega sveta.

“Ta teden je zadnji korak dolgega potovanja, ki zagotavlja stabilnost v našem novem odnosu z EU kot ključnih trgovinskih partnerjev in tesnih zaveznikov,” je povedal Johnson. “Zdaj je čas, da se ozremo v prihodnost in zgradimo bolj globalno Britanijo,” je njegovo izjavo v sporočilu za javnost povzela britanska vlada.

Tudi britanski minister, pristojen za brexit, David Frost je poudaril, da potrditev v Evropskem parlamentu prinaša gotovost in omogoča, da se osredotočijo na prihodnost. “Vedno bomo delovali v pozitivnem duhu, vendar se bomo tudi vedno postavili za svoje interese, ko bo treba – kot suverena država s popolnim nadzorom nad našo usodo,” je izpostavil.

Potrditev dogovora je na Twitterju pozdravila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. “Sporazum o trgovini in sodelovanju predstavlja temelj trdnega in tesnega partnerstva z Združenim kraljestvom. Dosledno izvajanje je ključnega pomena,” je zapisala.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je poudaril, da potrditev sporazuma predstavlja “velik korak naprej v odnosih med EU in Združenim kraljestvom in začetek novega obdobja”. “EU bo še naprej konstruktivno sodelovala z Združenim kraljestvom kot pomembnim prijateljem in partnerjem,” je dodal.

Evropski parlament je v torek potrdil sporazum o prihodnjih odnosih med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom po brexitu, ki obsega prosto in pravično trgovino, ekonomsko in socialno partnerstvo, varnost državljanov ter upravljanje sporazuma.

Dogovor, ki sta ga Bruselj in London sklenila konec decembra lani, morajo zdaj potrditi samo še države članice v okviru Sveta EU.

Source
STA
Back to top button