AktualnoKultura

V Locarnu s podelitvijo nagrad konec 75. filmskega festivala

V švicarskem Locarnu se bo nocoj s podelitvijo nagrad sklenil 75. filmski festival. Na letošnji izdaji je na ogled skupaj več kot 220 filmov. V glavnem programu se za nagrado zlati leopard poteguje 17 filmov.

 

Švicarsko kinematografijo v glavnem tekmovalnem programu zastopa režiser Valentin Merz s filmom De noche los gatos son pardos. V Nemčiji živeča režiserka Helena Wittmann predstavlja dramo Human Flowers of Flesh, Ann Oren, ki prav tako prihaja iz Nemčije, pa film Piaffe o ženski v svetu konjeniškega športa.

Italijanski film predstavljata Alessando Comodin s filmom Gigi la legge in Francesco Lagi s filmom Il Pataffio, med tekmovalnimi filmi pa so tudi dela avstrijskih režiserjev Nikolausa Geyrhalterja in Ruth Mader ter iraško-francoskega režiserja Abbasa Fahdela. Ruski režiser Aleksander Sokurov se za nagrado poteguje s filmom Skazka.

Retrospektivo so posvetili nemškemu filmskemu ustvarjalcu Detlefu Siercku, ki je zaslovel v Hollywoodu pod imenom Douglas Sirk (1897-1987). V zgodovino filma se je zapisal kot mojster umetelnega pripovedovanja zgodb z melodramami, kot je Imitacija življenja.

Festival je odprla premiera akcijskega filma Bullet Train na osrednjem festivalskem prizorišču Piazza Grande, ki sprejme do 8000 gledalcev. V filmu ameriškega režiserja Davida Leitcha je v glavni vlogi zaigral Brad Pitt.

Na lanskem festivalu v Locarnu je zlatega leoparda prejel film indonezijskega režiserja Edwina z angleškim naslovom Vengeance is Mine, All Others Pay Cash.

Source
STA
Back to top button