V EU še brez preboja glede pogajanj s Skopjem in Tirano, naloga sedaj čaka Slovenijo

Portugalskemu predsedstvu EU kljub velikim prizadevanjem danes ni uspelo doseči soglasja glede začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo, je v Luxembourgu dejala portugalska državna sekretarka za evropske zadeve Ana Paula Zacarias. Sedaj je na prihajajočem slovenskem predsedstvu, da nadaljuje delo, je dodala.

Kljub vsem prizadevanjem ni bilo mogoče doseči dogovora glede pogajalskega okvira za Severno Makedonijo in Albanijo, da bi lahko pripravili prvo medvladno pogajalsko konferenco za obe državi, je po zasedanju ministrov EU za evropske zadeve dejala Zacariasova.

Želeli bi si, da bi namesto dveh medvladnih konferenc danes imeli štiri – še s Severno Makedonijo in Albanijo, je povedala na novinarski konferenci.

Portugalsko predsedstvo je po njenih besedah naredilo največ, kar je lahko, da bi našlo možno rešitev glede bolgarske blokade. “Razumem težak politični trenutek, v katerem sta Bolgarija in Severna Makedonija,” je dejala. Po njenem mnenju je treba najti rešitev, ki bo ustrezala vsem udeleženim.

Sedaj je na Sloveniji kot prihodnji predsedujoči, da nadaljuje prizadevanja, ki bodo kmalu pripeljala do pozitivnega zaključka na podlagi predlogov, ki jih je pripravilo portugalsko predsedstvo, je dejala.

“Spodbujamo slovensko predsedstvo, da nadaljuje naša prizadevanja, da ne izgubi zagona in uporabi predloge, ki so na mizi,” je še dejala na novinarski konferenci po zasedanju, zadnjem pod portugalskim predsedstvom, preden bo z julijem žezlo prevzela Slovenija.

Zasedanja Sveta EU za splošne zadeve se je danes udeležil tudi državni sekretar za evropske zadeve Gašper Dovžan, ki je pozdravil dosežen napredek portugalskega predsedstva in obenem obžaloval, da po sprejemu nove širitvene metodologije ni prišlo do večjih premikov v širitvenem procesu EU.

Pri tem je izpostavil, da je širitveni proces strateškega pomena za Evropo. Od držav kandidatk terja izpolnjevanje pogojev in kriterijev za članstvo, od EU pa verodostojnost in izpolnitev zavez, so sporočili po zasedanju.

Pred Portugalsko je tudi že Nemčija – obe državi skupaj s Slovenijo tvorita predsedujoči trio – skušala doseči soglasje glede začetka pristopnih pogajanj z obema državama, ki so v zastoju zaradi bolgarske blokade. Sofija namreč blokira proces zaradi vprašanj v povezavi z makedonskim jezikom in identiteto.

Glede Albanije sicer ni blokade, vendar pa med članicami EU večinoma prevladuje stališče, da pristopnih pogajanj z državama ne bi smeli razdvajati.

Nemški državni sekretar za evropske zadeve Michael Roth je danes poudaril, da gre za verodostojnost EU na Zahodnem Balkanu. Ministri so pred enim letom podprli začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. “Sedaj se mora končno začeti,” je dejal ob prihodu na zasedanje.

Glede bolgarske blokade je dejal, nima prav nobenega razumevanja za to, da lahko te sklepe zasenčijo dvostranski spori. Albanija in Severna Makedonija sta izpolnili svoj del obveznosti, sedaj mora tudi EU držati svoje obljube, je dejal.

V okviru razprave o širitvi EU in stabilizacijsko-pridružitvenemu procesu so ministri danes pregledali stanje po posameznih državah. Ob robu zasedanja danes potekata tudi medvladni konferenci s Srbijo in Črno goro, pri čemer pa ne bodo odpirali ali zapirali poglavij.

To bo prva politična medvladna konferenca za obe državi po novi širitveni metodologiji. Dala naj bi nov zagon v pridružitvenem procesu in bo pomenila nov mejnik v pogajanjih s tema državama.

Source
STA
Back to top button