V Celju zvečer sklep 29. Dnevov komedije

V Gledališču Celje se bodo nocoj s podelitvijo nagrad, med drugim za žlahtno predstavo, režiserja in komedijanta, ter z nastopom Tadeja Toša sklenili 29. Dnevi komedije. V tekmovalnem delu festivala, ki je bil letos zaradi epidemioloških razmer iz marčevskih prestavljen v junijske dni, so uprizorili štiri predstave.

Na prireditvi bodo nagrade za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja ter žlahtnega komedijanta in komedijantko podelili po izboru žirije v sestavi Jere Ivanc, Mateje Kokol in Luke Martina Škofa.

Obenem bodo podelili tudi žlahtno komedijsko pero 2020, ki ga prejme Rok Vilčnik z umetniškim imenom rokgre za komedijo Pravi heroji. Lavreata in njegovo igro je iz nabora 20 komedij, prispelih na natečaj, izbrala strokovna žirija v sestavi Tine Kosi, Tatjane Doma in Alje Predan.

Festival se je letos začel 22. junija s komedijo Iztoka Mlakarja Tutošomato v režiji Vita Tauferja in izvedbi SNG Nova Gorica in Gledališča Koper. Pozneje so se zvrstile predstave po izboru selektorice Alje Predan, izbrane za lansko izvedbo festivala, ki je zaradi epidemije odpadla. Namesto predvidenih osmih predstav jih je bilo na sporedu pet. Kot je razvidno iz festivalskega programa, pa je bila naknadno odpovedana še predstava Obuti maček Andreja Rozmana Roze, ki jo je režiral Vito Taufer, nastala pa je v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in koprskega gledališča.

Poleg otvoritvene komedije Tutošomato so bile tako na ogled še avtorska predstava Ize Strehar Vsak glas šteje v režiji Ajde Valcl in izvedbi celjskega gledališča, t.i. namizni muzikal Zavoda Imaginarni in Mini teatra Živela Vulva!, ki ga je po motivih Liv Strömquist režiral Primož Ekart, ter komična drama režiserke Tamare Damjanović Popolni tujci, ki je nastala po predlogi istoimenskega filma Paola Genoveseja ter v izvedbi mariborske Drame.

Alja Predan je prvotno v program uvrstila še dve predstavi Mestnega gledališča ljubljanskega – muzikal Addamsovi v režiji Aleksandra Popovskega in Odhodi vlakov v Ekartovi režiji – ter komedijo ljubljanske Drame Razbiti vrč v Tauferjevi režiji.

Source
STA
Back to top button