V celjski bolnišnici bodo predvidoma izvajali del predmetov ljubljanske medicinske fakultete (dopolnjeno)

V Splošni bolnišnici (SB) Celje bodo po dogovoru z medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani kot kampus predvidoma prevzeli izvajanje določenih predmetov fakultete, predvsem kliničnih predmetov kirurgije in interne medicine. Po dogovoru bi lahko prvi študentje SB Celje obiskali že oktobra 2024, so napovedali v celjski bolnišnici.

Direktor SB Celje Dragan Kovačić je novico sporočil ob današnjem obisku ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel. Po njegovih besedah so se z vodstvom ljubljanske medicinske fakultete dogovorili za prihodnjo spremembo statuta fakultete, po kateri bodo ustanovili kampus Celje. To pomeni, da bo celjska bolnišnica na nek način postala podružnica ljubljanske medicinske fakultete.

Dekan ljubljanske medicinske fakultete Igor Švab je ob tem za STA poudaril, da pravno-formalnega dogovora med ustanovama še niso sklenili, prav tako odločitve še niso obravnavali organi fakultete.

Gre sicer za povsem realno možnost, saj podobni primeri po Evropi že obstajajo, je pojasnil dekan. Na vprašanje, kako bi zagotovili profesorje, pa je odgovoril, da na ljubljanski medicinski fakulteti predava nekaj profesorjev, ki prihajajo iz Celja.

Kovačić je poudaril, da bodo komplementarni z ljubljansko medicinsko fakulteto in bodo tako olajšali bodoče povečanje števila vpisanih študentov, kar da je edina trajna rešitev kadrovskih problemov v Sloveniji.

Uvedba kampusa v Celju je bila tudi v velikem interesu Mestne občine Celje. Celje je namreč po besedah direktorja tamkajšnje bolnišnice mesto, ki potrebuje mlade, “da se bodo tam oblikovale mlade družine, da se mesto pomladi in zaživi naprej”, so besede Kovačića še povzeli v SB Celje.

Back to top button