EUAktualno

V Bolgariji propadel tudi drugi poskus za sestavo vlade

V Bolgariji je propadel tudi drugi poskus za sestavo nove vlade po parlamentarnih volitvah v začetku aprila. Druga najmočnejša stranka Obstaja takšen narod (ITN) se je sestavljanju vlade odrekla, še preden je prejela mandat za to. V stranki so pojasnili, da nimajo zadostne podpore za oblikovanje stabilne vlade.

Stranka ITN poslovneža Slavija Trifonova je na vrsti za sestavo vlade, potem ko to ni uspelo konservativni stranki Gerb dosedanjega premierja Bojka Borisova. Njihov mandatar za sestavo vlade Danijel Mitov je v petek zaradi pomanjkanja podpore med drugimi strankami predsedniku države Rumenu Radevu vrnil mandat.

Zdaj je na vrsti za sestavo vlade ITN, ki je na volitvah v začetku meseca osvojila drugo mesto. Vendar pa se je temu odrekla, še preden je prejela mandat za sestavo vlade. Trifonov je na Facebooku pojasnil, da nimajo zadostne podpore v parlamentu, da bi sestavili trdno vlado, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kljub temu morajo predlagati kandidata za vodenje vlade, ki mu bo predsednik podelil mandat. “Naša kandidatka je šahovska mojstrica Antoaneta Stefanova, ekonomistka, ki govori pet tujih jezikov,” je zapisal vodja ITN. “Seveda bo takoj vrnila mandat,” je dodal.

Predsednik države Radev bo moral tako v skladu z ustavo mandat za sestavo vlade podeliti še tretji stranki, pri čemer ni nujno, da je to tretja najmočnejša v parlamentu. Če bo propadel še tretji preizkus, bo moral razpustiti parlament in v dveh mesecih razpisati volitve. Za vmesni čas bo moral imenovati vlado, ki bo opravljala tekoče posle.

Ustava sicer ne določa rokov za drugo in tretjo podelitev mandata za sestavo vlade, kar pomeni da bi lahko nove volitve potekale poleti ali pa skupaj s predsedniškimi volitvami, ki bodo jeseni.

Na možnost predčasnih volitev je že nakazal tudi vodja ITN Trifonov, a analitiki opozarjajo, da ni gotovo, da bo njegova stranka zmagala. V luči gospodarske krize, ki pesti celotno Evropo, se izkušene stranke Gerb ne sme podcenjevati, je posvaril politolog Andrej Rajčev.

Source
STA
Back to top button