Svetovni dan delovne terapije letos pod sloganom Povezani s skupnostjo

Danes obeležujemo svetovni dan delovne terapije pod sloganom Povezani s skupnostjo. Delovni terapevti pri rehabilitaciji posameznikov sledijo cilju zagotoviti čim hitrejše vključevanje uporabnika v ustaljene tirnice socialnega in družbenega življenja, kakršnega je posameznik živel pred boleznijo, so pojasnili v zbornici delovnih terapevtov.

To zaobjame tudi letošnji slogan praznovanja svetovnega dneva delovnih terapevtov Povezani s skupnostjo, so navedli. Vsem delovnim terapevtkam in delovnim terapevtom želijo trdnih vezi s skupnostjo v ožjem in širšem pomenu besede. “Naj bo mesec oktober mesec delovne terapije, katerega zaznamujmo v skupnostih, v katerih strokovno delujemo, in v skupnostih, v katerih živimo,” so zapisali na spletni strani Zbornici delovnih terapevtov Slovenije.

Posameznika, ki se zaradi poškodbe ali bolezni znajde v težavah pri zadovoljevanju vsakodnevnih ciljev, delovni terapevt z individualnim strokovnim pristopom vzpodbudi k vključevanju v njemu smiselne dejavnosti in hobije. S tem se izboljšuje posameznikovo zdravstveno stanje na področju telesnih funkcij, so v zbornici dodali ob današnjem dnevu.

V Sloveniji je sicer večina delovnih terapevtov zaposlena v različnih ustanovah na sekundarni in terciarni ravni, malo je tistih, ki delujejo na primarni ravni ali v lokalni skupnosti. Predsednica zbornice delovnih terapevtov Katarina Galof je 18. oktobra ob praznovanju 30-letnice delovanja zbornice opozorila na velike razlike dostopnosti delovnih terapevtov po državi. Zato je delovnoterapevtska obravnava po njenem mnenju onemogočena nekaterim, ki jo resnično potrebujejo.

Kot je pojasnila Galof, poklica delovnega terapevta veliko ljudi žal ne razume. Ljudje pogosto mislijo, da je povezan z delom, dejansko pa delovni terapevti delujejo na področju duševnega zdravja, ortopedije, socialnega varstva, nevrologije ter zaposlitvene rehabilitacije, in sicer v bolnišnicah, rehabilitacijskih centrih, razvojnih ambulantah, zdraviliščih, vrtcih, šolah ter drugje.

V Sloveniji pa ostaja nedorečeno področje kadrovskih standardov in normativov. V praksi v državi deluje 630 delovnih terapevtov, torej 30 delovnih terapevtov na 100.000 prebivalcev. Medtem jih imajo v Avstriji 51, Finci 66, Nemci 73, Norvežani 101, Švedi 118, Danci pa celo 204, so navedli v zbornici.

Ob današnjem svetovnem dnevu bo med 12. in 14. uro dan odprtih vrat v prostorih delovne terapije na Inštitutu za fizikalno in rehabilitacijsko medicino UKC Maribor. Sodelavci inštituta bodo obiskovalcem predstavili svoje delo in poiskali rešitve za njihove težave.

Back to top button