EUAktualno

Španska ministrica: Španija bo Sloveniji pomagala pri predsedovanju Uniji

Migracije bodo ena od prednostnih nalog Slovenije med predsedovanjem Svetu EU-ja

Španska zunanja ministrica Arancha González Laya je na pogovorih s slovenskim kolegom Anžetom Logarjem v Ljubljani napovedala podporo Sloveniji pri predsedovanju Svetu Evropske unije v drugi polovici leta.

 

Kot je po srečanju povedal Logar, sta največ časa v pogovoru namenila ravno slovenskemu predsedovanju Svetu EU-ja, ki se bo začelo 1. julija. Dejal je, da ji je prednostne naloge predsedovanja lahko okvirno predstavil že na njunem septembrskem srečanju v Madridu, zdaj pa sta lahko precej bolj podrobno govorila o nalogah predsedovanja na ravni Unije.

González Laya je napovedala popolno podporo Sloveniji pri predsedovanju. “Španija bo delala skupaj s Slovenijo, da bo predsedovanje kar se da uspešno,” je dejala.

Za Španijo je po njenih besedah zelo pomembna odpornost EU-ja na področju zdravstva in tehnologije, kar bo ena od prioritet slovenskega predsedovanja.

Ena od tem je bila po besedah ministrov še konferenca o prihodnosti Evrope, pri vodenju katere bo v drugi polovici leta sodelovala tudi Slovenija. Španska zunanja ministrica se je zavzela za to, da bi bila Unija v prihodnje bolj strateško avtonomna.

Logar je dejal, da sta s špansko ministrico posebno pozornost namenila tudi usklajevanju na področju priseljevanja in pripravi evropskega pakta o migracijah in azilu. Španija je po njegovih besedah ena ključnih držav, ki so prve soočene z migracijami. “Današnja izmenjava je zelo pomembna za dokončno pripravo našega programa predsedovanja,” je poudaril. Migracije bodo sicer tudi ena od prednostnih nalog Slovenije med predsedovanjem Svetu EU-ja.

González Laya pa je glede tega povedala, da si s slovenskim kolegom prizadevata za okrepitev zunanje razsežnosti pakta o migracijah in za okrepitev političnih odnosov z državami izvora migracij in tranzitnimi državami.

S tem so povezani tudi odnosi med EU-jem in Afriko, o katerih sta minister in ministrica prav tako govorila. Vodjo španske diplomacije veseli, da se Slovenija zanima za dogajanje v južni soseščini Unije, in izrazila je upanje, da se bo Slovenija čim prej pridružila skupini sredozemskih držav EU (MED7).

Via
STA
Source
MMC

Povezani Članki

Preverite tudi
Close
Back to top button