ŠOU danes znova o finančnem načrtu za leto 2021 in RŠ

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU) bo danes znova odločala o finančnem načrtu za letošnje leto, potem ko ga sredi meseca ni sprejela. Če je ta sprva predvideval ničelno financiranje Radia Študent (RŠ), je v novem predlogu za RŠ navedenih 64.000 evrov. Po predlogu bo ŠOU v letošnjem letu razpolagala z 2,9 milijona evrov.

Predvidenih 64.000 evrov je po besedah vodstva RŠ približno polovica od minimalnih 120.000 evrov, ki bi bili potrebni, da bi radio ohranil sedanji obseg delovanja, produkcijo civilnodružbenih, kulturnih in izobraževalnih projektov ter v povprečju 17 ur živega študentskega programa posebnega pomena v študentskem in občem javnem interesu na dan, ki ga soustvarja več kot 200 honorarnih sodelavk in sodelavcev.

Kot sta ocenila uprava in uredništvo RŠ, bi to pomenilo zmanjšano sposobnost za črpanje projektnih sredstev, ki omogočajo v povprečju od 60- do 80-odstotno sofinanciranje. S tem bi se obseg dejavnosti na RŠ letu prepolovil, tako pri izvedbi rednega programa kot programa izobraževanj, ogroženo pa bi bilo tudi črpanje sredstev za medijske vsebine pri ministrstvu za kulturo, prav tako bi bila okleščena izvedba domačih in mednarodnih projektov.

Predsedstvo ŠOU in študentski zbor sta pred sprejemanjem finančnega načrta pozvala k ponovnemu premisleku glede študentskega javnega denarja.

Predsednik ŠOU Klemen Petek pa je za STA povedal, da se predvideni znesek med prvim in drugim branjem načrta lahko še spremeni. Po njegovih besedah možnost povišanja obstaja, čeprav se mu zdi skoraj nemogoče, da bi se vrnili na 120.000 evrov. Po njegovih besedah so se znižale vse postavke in je treba varčevati povsod, ne samo pri RŠ.

“Ne morem pa komentirati vnaprej, kakšna bo končna številka, ker je to zdaj prvo branje. Med prvim in drugim branjem poteka neko obdobje, ko upam, da bomo našli neko skupno rešitev,” je dodal Petek.

Da je novoizvoljeni študentski zbor ŠOU na zasedanju 30. decembra odločal o proračunu za leto 2021, v katerem postavke za sofinanciranje RŠ ni več, so z RŠ sporočili v začetku januarja. Študentski poslanci nato finančnega načrta niso potrdili, v javnost pa so prišla številna pisma podpore za ohranitev RŠ.

Source
STA
Back to top button