Slovenske železnice v nakup kartomatov

Slovenske železnice (SŽ) so na spletnem portalu javnih naročil objavile razpis za postavitev najmanj 120 samostojnih prodajnih mest – t. i. kartomatov – na najmanj 106 železniških postajah in postajališčih. Naročilo predvideva napredne kartomate z zaslonom na dotik, kamero ter bralnikoma kod QR in osebnih dokumentov, navaja Uporabna stran.

 

Z dodatno možnostjo bi lahko postavili skupno 156 kartomatov na vseh 142 železniških postajah in postajališčih. V pilotni fazi bo kartomatov od 10 do 15.

Prva faza naročila s 120 kartomati zaključek izvedbenih del, ki vključujejo predhodna gradbena dela in postavitev kartomatov, predvideva v 14 mesecih.

SŽ želijo s postavitvijo kartomatov avtomatizirati prodajo vozovnic, ki bi bila tako na voljo 24 ur na dan sedem dni v tednu. Obenem bi prek avtomatov med drugim omogočili brezžični dostop do interneta, nudili informacije o voznih redih ter oglaševali in prodajali manjše fizične izdelke, kot so kartice za nalaganje vozovnic.

Z uvedbo kartomatov namreč primarna vozovnica postaja brezstična kartica, ki naj bi jo bilo mogoče pridobiti na vseh prodajnih mestih SŽ, izdana pa bi bila lahko na ime ali brez njega. Dodatno naj bi bile podprte tudi mobilne aplikacije na pametnih mobilnih napravah in papirne vozovnice za enkratno vožnjo.

Na samopostrežnih prodajnih mestih bosta omogočena prvi nakup in podaljševanje terminskih vozovnic po redni ceni (brez subvencije) ter podaljševanje terminskih vozovnic po subvencionirani ceni. Prvi nakup subvencionirane vozovnice pa bo zaradi postopkov identifikacije možen samo na običajnih prodajnih mestih.

Source
STA
Back to top button