EUAktualno

Skupine Evropskega parlamenta ob objavi poročila o vladavini prava pozivajo k ukrepanju

V politični skupini Evropske ljudske stranke (EPP) so ob današnji objavi poročila o vladavini prava pozvali k ukrepanju proti tistim, ki ne spoštujejo vladavine prava. V skupini socialistov in demokratov so poudarili, da bi morala poročilu slediti tudi priporočila državam. Za ukrepanje in priporočila pa so se zavzeli tudi v skupini liberalcev.

Največja politična skupina v Evropskem parlamentu EPP je pozdravila današnjo objavo drugega letnega poročila o vladavini prava, ki “izpostavlja demokratične pomanjkljivosti in nazadovanje v EU”.

EU po njihovih besedah temelji na vladavini prava. Grožnje vladavini prava spodkopavajo pravne, politične in ekonomske temelje EU. Pomanjkljivosti v eni članici vplivajo na druge članice in EU kot celoto, so dodali.

“Medtem ko pozdravljamo poročilo, verjamemo, da to ni dovolj. Izdali smo opozorila, a niso bila slišana. Če opozorila niso upoštevana, mora slediti ukrepanje. Članice EU morajo odločno ukrepati proti tistim, ki zlorabljajo vladavino prava,” so poudarili v EPP.

Objavo poročila so pozdravili tudi v drugi največji politični skupini v parlamentu S&D, pri čemer pa so izpostavili pomanjkanje priporočil vladam za odpravo pomanjkljivosti. “Brez specifičnih priporočil vladam poročilo o vladavini prava ne bo doseglo celotnega svojega potenciala,” so poudarili.

Glede napadov na svobodo medijev in neodvisnost pravosodja so opozorili, da ti niso enaki v vseh državah članicah. Razmere na teh področjih se stalno poslabšujejo na Madžarskem in Poljskem, so dodali.

“Slovensko predsedstvo pozivamo, naj Svet EU na podlagi tega poročila postopek po 7. členu proti Poljski in Madžarski premakne v naslednjo fazo in izda priporočila,” so poudarili. Obenem so opozorili, da zadnji napadi na novinarje in neimenovanje evropskih delegiranih tožilcev tudi v primeru Slovenije kažejo, da “ne smemo čakati”.

K ukrepanju in pripravi priporočil pa so pozvali tudi v politični skupini liberalcev (Renew). “Naša skupina poudarja, da je treba ugotovitve poročila povezati s konkretnimi ukrepi – kjer je treba – s pravnimi postopki in pogojevanjem sredstev,” so poudarili.

Skupina Evropsko komisijo poziva, naj vzpostavi letni cikel nadzora s priporočili, časovnico in cilji. “Vladavina prava je v nevarnosti, številni državljani pričakujejo hitro ukrepanje institucij EU. Vsa dejstva so na mizi, zdaj gre za vprašanje konkretnih dejanj, kot je pogojevaje evropskih sredstev z vladavino prava,” so poudarili v skupini liberalcev.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button