AktualnoKultura

SFC ob dnevu žena z izborom kratkih filmov slovenskih režiserk

lovenski filmski center (SFC) bo ob dnevu žena že 6. leto zapored ponudil izbor kratkih filmov slovenskih režiserk. Kot so zapisali, so izbrali režiserke, ki so v zadnjih letih uspešno podirale mejnike filmske industrije, v kateri v večini še zmeraj dominira moški svet. Predstavili bodo pet novejših filmov – štiri igrane in animiranega.

Študija o enakosti spolov, ki so jo pri SFC izdali leta 2018, je pokazala, da smo šele leta 2002 dobili dva celovečerna igrana filma režiserk Maje Weiss (Varuh meje) in Hanne Slak (Slepa pega). Se je pa v zadnjih letih situacija vendarle malenkost izboljšala, so zapisali.

Po vesnah za režijo, ki sta ju prejeli Hanna Slak za film Rudar (2017) in Maja Weiss za Varuha meje, je Urša Menart za svoj prvenec Ne bom več luzerka leta 2018 na 21. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za najboljši celovečerni film, s čimer se je prvič v zgodovini podeljevanja vesen zgodilo, da je glavno nagrado prejela ženska avtorica. A kot dodajajo v SFC, si glede na minule razpisne prijave v prihodnje vendarle lahko obetamo več celovečernih igranih in dokumentarnih filmov s strani ženskih avtoric.

Letošnje filmsko obeležje mednarodnega dneva žena pa ima po njihovem mnenju še toliko večji pomen, saj sodobna slovenska družba potrebuje spremembe v dojemanju patriarhalnih odnosov, ki so globoko vpeti v vsa okolja, o čemer pričata tudi akciji Samo ja pomeni ja in Nisi sama.

Zbogom, Vesna (2020) režiserke in scenaristke Sare Kern je svetovno premiero doživel na lanskem sarajevskem filmskem festivalu. V glavnih vlogah sta zaigrali Pauline Aleynik in Emily Milledge. Film pripoveduje o 10-letni Niki, ki mora po smrti mame v svoji razdrobljeni družini prevzeti vlogo odraslega, da bi zbližala problematično sestro in odtujenega očeta.

Ena in edina (The Right One) (2019) režiserke Urške Djukić se je leta 2019 uvrstil na festival v Cannesu in odprl program Cannes Directors’ Fortnight. Pri filmu sta sodelovala slovenska igralka Doroteja Nadrah in direktor fotografije Lev Predan Kowarski. Film je so-režiral Gabriel Tzafka, v filmu pa sta zaigrala še Mirjana Karanović in Muhamed Hadžović. Posesivna mama, ljubeč sin, nova zaročenka na obisku in nema priča… Štirje igralci, ena pita je zgodba, ki jo pripoveduje film, posnet v enem kadru, so o filmu zapisali pri SFC.

Koncert (2019) scenaristke in režiserke Barbare Zemljič se je uvrstil v lanskoletni tekmovalni program kratkega igranega filma 23. Festivala slovenskega filma. V filmu igrajo Tisa Škabar, Neca Jazbec, Maruša Majer, Lotos Šparovec, Janja Majzelj in Juš Golmajer. Ajdino brezskrbno otroštvo se spogleduje s puberteto. Zgleduje se po mladi učiteljici kitare Mojci, njeno pozornost pa pritegne tudi fant Javor. Spoznanje na koncertu jo nepovratno spremeni in prisili hipno odrasti, so vsebino povzeli pri SFC.

Študijski projekt Plavanje (2014) režiserke Katarine Rešek – Kukle pripoveduje o 12-letni deklici Saneli, ki je uspešna v plavanju in si želi tekmovati na šolskem plavalnem tekmovanju, a ji pot prekriža menstruacija, ki zanjo in za njeno tradicionalno muslimansko družino predstavlja korenito spremembo v življenju. V filmu igrajo Edina Mehić Silić, Merisa Porić, Nika Rozman in Nadja Štradjot.

Zgodba kratkega animiranega film Soma (2019) animatorke in režiserke Sandre Jovanovske, pa se vrti okoli dveh bitij, maserja in nagačevalca. Prvi zasvoji drugega s svojo drogo, ki jo ponuja kot domnevno zdravilo za nagačevalčevo bolezen. Nagačevalec postane narkoman in mesarju v zameno za drogo preda svojo največjo ljubezen. Ko se zave napake, se vrne po to, kar mu pripada, toda pot pred njim je enosmerna. Glasove likom so posodili Ivan Antić, Filip Bihar, Samo Bihar in Sandra Jovanovska.

Filmi bodo preko Baze slovenskih filmov na ogled ves dan, v nedeljo in ponedeljek, 7. in 8. marca.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button