Šefčovič in Gove začrtala pot reševanju težav glede severnoirskega protokola

Podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič in pristojni minister britanske vlade Michael Gove sta na srečanju v četrtek začrtala pot reševanju nastalih težav v zvezi z izvajanjem t. i. severnoirskega protokola. Izrazila sta zavezanost ohranitvi miru in stabilnosti na Severnem Irskem in napovedala, da bosta usmerila vse moči v iskanje rešitev.

 

Po sestanku sta v skupni izjavi pogovore označila za “odkrite a konstruktivne”. Ponovila sta polno zavezanost velikonočnemu sporazumu iz leta 1997, ki je po treh desetletjih prinesel mir na Severno Irsko, ter pravilnemu izvajanju protokola.

Njuna prizadevanja tako vključujejo ohranitev stabilnosti na območju, preprečitev trde meje med Irsko in Severno Irsko in čim manjši vpliv na vsakodnevno življenje ljudi na obeh straneh meje.

S tem namenom nameravata usmeriti vse moči v iskanje rešitev, ki bi delovale na terenu, v to pa bosta vključila tudi gospodarske skupine in civilno družbo na Severnem Irskem.

Naslednje srečanje v duhu sodelovanja, odgovornosti in pragmatizma sta v skupni izjavi napovedala za najpozneje 24. februarja.

Severnoirski protokol je del sporazuma o brexitu, njegov namen pa je preprečiti trdo mejo med Irsko in Severno Irsko. Po težavah glede njegovega izvajanja, ki so se pokazale kmalu v začetku leta, sta se Šefčovič in Gove sestala že v začetku februarja, zdaj pa srečanja v prizadevanju za iskanje rešitev nadaljujeta.

Probritanski voditelji na Severnem Irskem se celo zavzemajo za opustitev protokola, potem ko je bil ta del Združenega kraljestva priča pomanjkanju določenega blaga iz Velike Britanije zaradi dodatnega nadzora v okviru sporazuma.

Nasprotovanje se je še okrepilo, ko je Evropska komisija nedavno v okviru novega mehanizma za nadzor izvoza cepiv predlagala sprožitev 16. člena v tem protokolu, ki v skrajnem primeru dopušča uvedbo trde meje na irskem otoku. Pod plazom kritik je od te namere odstopila.

Šefčovič je v četrtek pred srečanjem zatrdil, da EU ostaja v celoti zavezana protokolu, je pa njegovo uresničevanje dvosmerna cesta. Velika Britanija mora po njegovih besedah spoštovati obveze, ki jih je sprejela decembra lani, tik pred koncem prehodnega obdobja po brexitu in uveljavitvijo sporazuma o prihodnjih odnosih.

Source
STA
Back to top button