EUAktualno

Šefčovič in Frost brez rešitve glede mejnega nadzora na Severnem Irskem

Pogovori med podpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem in britanskim ministrom za brexit Davidom Frostom v četrtek zvečer niso prinesli rešitve glede vprašanja izvajanja nadzora na mejah Severne Irske. Šefčovič je London tudi opozoril, da enostranske poteze niso možne in da je treba iskati skupne rešitve, so sporočili iz Bruslja.

Četrtkovo večerno srečanje Šefčoviča in Frosta v Bruslju je bilo namenjeno iskanju rešitev, potem ko so na Severnem Irskem izbruhnili izgredi zaradi nezadovoljstva nad britansko politiko, zlasti zaradi napovedanega uvajanja pregledov pretoka blaga iz Severne Irske v preostale dele Združenega kraljestva, kot to predvideva sporazum o britanskem izstopu iz EU.

Po drugi strani pa je Evropska komisija sprožila tudi pravni postopek proti Veliki Britaniji, ker vendarle ni uvedla tega nadzora marca, kot je predvideno v sporazumu, ampak je to odložila na oktober. Pomemben je predvsem njegov severnoirski protokol, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku.

Evropska unija Veliki Britaniji očita, da se je za odlog uveljavitve tega nadzora odločila enostransko. A rešitve bi bilo treba “poiskati skupaj v okviru skupnih teles, ki jih predvideva sporazum”. Samo na ta način se bo doseglo “stabilnost in predvidljivost, ki se potrebuje na Severnem Irskem”, so po četrtkovem srečanju Šefčoviča in Frosta sporočili iz Bruslja.

Britanska stran je na drugi strani sporočila, da so se vendarle začela razčiščevati nekatera vprašanja med Brusljem in Londonom in da je bilo “vzpostavljeno nekaj pozitivnega zagona”. Vendar pa “ostajajo odprta še številna težka vprašanja, o katerih bo treba razpravljati”, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Londona.

V Veliki Britaniji se tudi strinjajo, da bi bilo treba intenzivirati pogovore med obema stranema, prav tako napovedujejo pogovore s predstavniki gospodarstva in civilne družbe na Severnem Irskem, da bi razelektrili napetosti zaradi brexita.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button