S simulacijami zdravstvenih situacij do ustrezno usposobljenega zdravstvenega kadra

Simulacijski center ZD Ljubljana je danes organiziral mednarodno tekmovanje zdravstvenih ekip v izvajanju oživljanja, na katerem je vodja centra Uroš Zafošnik izpostavil pomen usposabljanja bodočih zdravstvenih delavcev iz vsebin kriznih situacij. Šolajoči se s simulacijami lahko uspešno pripravijo na opravljanje tega zahtevnega poklica, je dejal.

Tekmovanje poteka z namenom krepitve znanja zdravstvenih ekip iz različnih vsebin življenjsko ogrožujočih stanj. “To so situacije, ki se v zdravstvu ne dogajajo vsak dan, a ko se, moraš imeti dovolj znanja za njihovo reševanje,” je dejal Zafošnik.

Simulacije so torej pomembne za situacije, ki se zgodijo redko, za tveganja, ki nas ogrožajo, ali incidente, ki so se zgodili. Če se en incident zgodi enemu timu, obstaja verjetnost, da se bo v prihodnosti lahko tudi drugim, zato ga vključijo v usposabljanje. “To počnemo že 10 let in se je izkazalo kot zelo uspešna metoda ne le iz praktičnega vidika, ampak smo to večkrat dokazali tudi na področju znanosti,” je dodal.

Na današnjem tekmovanju sodeluje 10 ekip iz Slovenije, med drugim so to dijaki srednje zdravstvene šole, študenti obeh medicinskih fakultet in študenti večine ostalih zdravstvenih fakultet. Tekmovalci bodo doživeli pet simulacij različnih življenjsko ogrožujočih stanj, kar predstavlja priložnost izboljšati znanje na področju reanimacije ter boljše preživetje pri pacientih. Tekom tekmovanja oz. usposabljanja bodo s simulacijami v zdravstvu soočeni s pogoji, ki se bodo zelo približali realnemu kliničnemu okolju, in sicer z uporabo lutke, ki odgovarja kot živ človek, zvočnimi efekti težkega dihanja, defibrilatorjem, hudo krvavečo rano…

Udeleženci se bodo znašli v težkih scenarijih, saj jim bo delo zapletel bolnik z izgubo zavesti ali motnjami dihanja, soočali se bodo z agresivnim svojcem, pomagali poškodovanemu bolniku, izvajali reanimacijo pri bolniku v srčnem zastoju, mirili ženo moškega, ki ga bodo oživljali, reševali življenje otroka …

So pa poleg tehničnih postopkov v takih situacijah izredno pomembni tudi netehnični postopki, kot je komunikacija v timu, s svojci in vodenje v timu, je dejal Zafošnik. “Ni dovolj, da študenti diplomirajo, morajo biti kompetentni, ker jih čaka težko in zahtevno delo,” je poudaril. Po zaključku tekmovanja bo najboljša ekipa prejela plaketo za zmagovalno ekipo v kategoriji študentov in v kategoriji profesionalcev ter tako prejela naziv Best CPR team.

Simulacijski center Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana, ki praznuje 10-letnico, tak način učenja, povezan s tekmovanjem, organizira po vzoru tekmovanj večjih simulacijskih centrov po Evropi. Scenarij za usposabljanje prej posredujejo v pregled Evropskemu združenju za simulacije v zdravstvu, ki njihovo delo potem nadzira in vrednoti.

Strokovno usposabljanje je namenjeno vsem ekipam v osnovnem zdravstvu (zdravnikom, medicinskim sestram, tehnikom zdravstvene nege) ter študentom zdravstvenih in medicinskih fakultet. V ZD Ljubljana morajo zaposleni s svojim timom na usposabljanja priti vsakih šest mesecev.

Simulacije izvajajo dokler ne dosežejo 75 odstotkov uspešnega rezultata, šele potem so zdravstveni delavci pripravljeni za realno klinično okolje. “Če se zgodi neko nujno stanje, moramo začeti z dodatnimi, ne le temeljnimi postopki oživljanja znotraj 120 sekund. Imamo odlične rezultate, lani smo to uspeli narediti znotraj 19 sekund. V primerjavi z evropskimi rezultati je preživetje pri nas mnogo višje,” je poudaril Zafošnik.

Preverite tudi
Close
Back to top button