S projektom Aktivni v preventivi do reševanja izzivov v zvezi s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi

Na sedežu italijanskega rdečega križa v Rimu poteka predstavitvena spletna konferenca evropskega projekta Aktivni v preventivi, v katerem sodeluje tudi Rdeči križ Slovenije (RKS) in se osredotoča na problematiko reševanja izzivov v zvezi s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, je za STA povedal projektni vodja za Slovenijo Željko Malić.

Projekt Aktivni v preventivi oziroma Prevention in Action (PIA) je po Malićevih besedah iz RKS usmerjen v preventivno dejavnost sladkorne in srčno-žilnih bolezni, ki so med dejavniki za povzročitev nenadne srčne smrti in s tem povezanim oživljanjem.

“S projektom želimo spodbujati izmenjavo znanj in izkušenj na temo kroničnih nenalezljivih bolezni, prav tako izvesti raziskovanje interdiscipliniranih pristopov k preprečevanju in obvladovanju kroničnih nenalezljivih bolezni, krepiti mrežo sodelovanja med partnerji projekta in pomembnimi deležniki, ki jih bomo vključili v sam projekt,” je pojasnil.

Projekt poteka v petih državah, koordinira ga Rdeči križ Portugalske, v njem pa sodelujejo še nacionalna društva Rdečega križa Italije, Madžarske, Španije in Slovenije. S pristopom, ki združuje medicinsko strokovno znanje, sodelovanje lokalne skupnosti in mednarodno sodelovanje, bo konzorcij omenjenih partnerjev v naslednjih 24 mesecih oz. do konca leta 2025 po njegovih navedbah delal na spodbujanju zmanjševanja kroničnih nenalezljivih bolezni v Evropi. Prav tako bo z inovativnim pristopom in metodami dela predvsem vključeval mlade v ta projekt.

“To pomeni, da bomo aktivno sodelovali z izbranimi osnovnimi šolami ne samo v Sloveniji, ampak tudi v omenjenih državah, kjer delujejo nacionalna društva,” je povedal.

Ob tem je Malić izpostavil, da je to za Slovenijo zelo pomemben projekt, kajti izpostavlja pomembnost ne samo prve pomoči kot take, ampak tudi preventivne dejavnosti. “Želimo torej opolnomočiti mlade za izvajanje temeljnih ukrepov oživljanja, povezano z uporabo AED,” je dejal in dodal, da si takih in podobnih projektov vsekakor želijo tudi v prihodnje.

Na uvodni konferenci predstavljajo na razumljiv način projekt ter korake, ki bodo sledili v prihodnjih mesecih. “Z delom smo že aktivno začeli decembra, ko smo pridobili informacijo o uspešnem izboru konzorcija partnerjev,” je še dodal Malić.

Back to top button