Razmere na območju Petrinje po novem potresu otežuje še sneg

Po vnovičnem močnejšem potresnem sunku, ki je sinoči stresel Petrinjo z okolico, ljudem na območju Petrinje in Gline sedaj nagaja tudi vreme. Danes tam sneži, mnogo ljudi pa je pred svojimi hišami v izjemno težkih pogojih, poroča hrvaški spletni portal Index.hr. Potresni sunek z magnitudo 4,5 so sinoči čutili tudi v Zagrebu.

 

Vremenoslovci so v sisaško-moslavški županiji, kjer leži v potresu uničena Petrinja, za danes napovedali snežne padavine. Pričakujejo, da bo čez dan napadlo od pet do deset centrimetrov snega.

V rušilnem potresu z magnitudo 6,2, ki je 29. decembra prizadel območje Petrinje, Siska in Gline, je umrlo sedem ljudi, nastala pa je tudi ogromna gmotna škoda. Kasneje je območje streslo še več popotresnih sunkov.

Po potresu je nastalo tudi več vdorov v zemlji. Največji je na polju v vasi Mečenčani pri Petrinji. Luknja v zemlji je široka 20 metrov in globoka najmanj pet metrov ter se po navedbah geologov še naprej širi.

Vodja zavoda za hidrologijo in inženirsko geologijo Josip Terzić je za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedal, da so z območja med Petrinjo in Hrvaško Kostajnico poročali o 30 podobnih vdorih. Nekateri so v neposredni bližini hiš.

Sisaško-moslavška županija, ki je bila zaradi potresa močno prizadeta, bo imela prednost v okviru cepljenja proti covidu-19, ki poteka v državi, tja bodo prihodnji teden poslali pošiljko cepive Moderne, danes poroča hrvaški dnevnik Jutarnji list.

V tej županiji se je v zadnjih dveh dneh število primerov okužbe z novim koronavirusom povečalo s 60 na 124. Zvišanje števila novih okužb je pričakovano, saj je bilo po potresu skoraj nemogoče spoštovati epidemiološke ukrepe, še navaja časnik.

Source
STA
Back to top button