EUAktualnoGospodarstvo

Raziskava: Gospodarska aktivnost v območju evra prvič v pol leta z rastjo

Gospodarska aktivnost v območju z evrom se je marca prvič v zadnjih šestih mesecih povrnila k rasti, je danes sporočila londonska analitska hiša IHS Markit. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga izračunava IHS Markit, je poskočil na 52,5 točke, potem ko je bil februarja pri 48,8 točke. Vrednost nad 50 točk nakazuje rast.

Gospodarsko aktivnost v državah z evrom je marca poganjal zlasti predelovalni sektor. Globalno povpraševanje se je namreč ob popuščanju pandemije covida-19 okrepilo, je v sporočilu za javnost zapisala raziskovalna hiša. Medtem je storitveni sektor še naprej čutil posledice omejitvenih ukrepov, čeprav je bil padec aktivnosti v tem sektorju najmanjši od lanskega avgusta.

Podjetja so več zaposlovala, a so razpoloženje kazile skrbi, povezane z nadaljnjimi visokimi številkami novih okužb z novim koronavirusom.

Močno okrevanje je marca izkazala zlasti Nemčija. PMI je za to državo poskočil za 5,7 točke na 56,8 točke, kar je pomenilo najmočnejšo rast v skoraj zadnjih treh letih. Za Francijo je kazalnik medtem vztrajal v območju krčenja, čeprav se je s februarskih 47 točk dvignil na 49,5 točke.

“Gospodarstvo območja z evrom je marca preseglo pričakovanja, zlasti zahvaljujoč rekordni rasti v predelovalnem sektorju,” je zapisal glavni ekonomist IHS Markit Chris Williamson. “Storitveni sektor ostaja šibka točka gospodarstva, a se je tudi tu stopnja padcev umirila,” je dodal.

Raziskovalci so sicer opozorili na poslabšanje obetov v luči krepitve okužb z novim koronavirusom in novih omejitvenih ukrepov. Zato še nekaj časa pričakujejo stanje “gospodarstva dveh hitrosti”, saj bo predelovalni sektor lahko izkoristil okrevanje globalnega povpraševanja, delovanje storitvenih podjetij pa bo še naprej omejeno.

Williamson je opozoril še, da hitra rast povpraševanja povečuje pritisk v dobavnih verigah, s tem pa se najhitreje v zadnjem desetletju zvišujejo stroški. Ti pritiski se bodo najverjetneje prelili v končne cene, kar bo poganjalo inflacijo na ravni potrošnikov.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button