Predstavniki Društva na srcu operiranih Slovenije javno podprli Medicor

Zdravstvena ustanova Medicor se je po smrti 80-letnice in razkritju, da je del zaposlenih delal brez licenc, znašla pod drobnogledom. Z obtožbami na njen račun pa se ne strinjajo predstavniki Društva na srcu operiranih Slovenije, ki so ustanovo danes javno podprli z obiskom in zahvalo osebju.

Kot je ob tem v Izoli povedal zastopnik Društva operiranih na srcu Slovenije Bojan Petek, so se za ta korak odločili ob 20-letnici zdravstvene ustanove MC Medicor, s tem pa so se želeli celotni ekipi zahvaliti za požrtvovalno delo, ki ga opravlja. Kot je za STA še dodal Petek, v društvu lahko razumejo žalost otrok ob izgubi mame, a ocenjujejo, da so očitki glede 60 strokovnih napak po njihovem mnenju nedopustni.

Petek je izročil simbolični pokal izvršni direktorici Medicorja Jasmini Grahovac. Ta je za STA povedala, da so bili obiska izredno veseli, očitkov na račun Medicorja pa ni želela komentirati. Zatrdila je, da se bodo v Medicorju še vnaprej trudili upravičiti zaupanje, ki jim ga dajejo bolniki. O načrtih za prihodnost, prav tako ni želela govoriti.

Medicor se je v težavah sicer znašel zaradi smrti 80-letnice, ki je oktobra lani umrla 12 ur po posegu na srcu v tem zasebnem medicinskem centru. Kot so za STA danes potrdili na ministrstvu za zdravje, so zatem odredili sistemski nadzor, ki ga zdaj vodi zdravstveni inšpektorat. Hčerki pokojne 80-letnice namreč Medicorju očitata številne nepravilnosti.

Glede na dokumentacijo, ki sta jo hčerki zahtevali od bolnišnice, po njunem mnenju operacija ni bila nujna, riziko smrti pa, da je bil večji, kot je bil predstavljen materi. Medicorju po navedbah medijev med drugim še očitata, da sedem oseb, ki so sodelovale pri zdravljenju matere, ni bilo vpisanih v register Zbornice zdravstvene in babiške nege oziroma ni imelo licenc.

V centru Medicor obtožbe zanikajo. Predsednica uprave in največja lastnica Metka Zorc je v izjavi pred dnevi obžalovala smrt bolnice, a zatrdila, da so storili vse, kar je bilo mogoče, in da “ni bila narejena nobena napaka”. Dejala je, da imajo vsi zdravniki licence, štiri sestre, ki še niso opravile izpita iz slovenščine, pa še niso vpisane v register in delajo pod nadzorom.

S primerom se ukvarjajo tudi na Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije. Za časnik Delo so na zbornici pred dnevi potrdili, da dva perfuzionista Medicorja nista vpisana v register izvajalcev zdravstvene nege. Licence po poročanju časnika nima niti zaposlena, ki je bila prisotna v operacijski dvorani kot nesterilna operacijska medicinska sestra.

Društvo operiranih na srcu Slovenije je lani sicer obeležilo že 30 let delovanja, šteje pa več kot 2000 članov.

Back to top button