EUAktualno

PREDSEDOVANJE SVETU EU: Kaj je trio predsedstev?

Države članice Evropske unije Svetu EU predsedujejo v triu predsedstev. Sestavljajo ga tri članice, ki svetu predsedujejo ena za drugo. Pripravijo skupen 18-mesečni program dela in prednostne naloge. Slovenija bo v drugi polovici leta predsedovala kot zadnja v triu z Nemčijo in Portugalsko.

Trio predsedstev sestavljajo tri države članice, ki prevzemajo predsedovanje Svetu EU ena za drugo. Da je delo in vodenje v tem letu in pol čim bolj tekoče in sledi skupnim ciljem evropskih politik, trio v sodelovanju z drugimi institucijami EU določi dolgoročne cilje in pripravi skupen 18-mesečni program dela in prednostne naloge. Na podlagi tega programa vsaka od treh držav pripravi lasten in bolj podroben šestmesečni program.

Slovenija je tudi tokrat v triu z Nemčijo, ki je predsedovala v drugi polovici leta 2020, in Portugalsko, ki predseduje v prvi polovici leta 2021. Te tri države so sestavljale prvi trio po uvedbi tega sistema leta 2007. Slovenija bo konec leta predsedovanje predala Franciji, ki bo predsedovala skupaj s Češko in Švedsko.

Vir: spletne strani slovenske vlade in institucij EU

Source
STA

Povezani Članki

Preverite tudi
Close
Back to top button