EUAktualno

Predsednik CSU-ja Markus Söder za izključitev Fidesza tudi iz stranke EPP

Madžarski premier Viktor Orban se o novem zavezništvu že pogovarja z evropskimi voditelji skrajno strank

Potem ko je madžarski premier Viktor Orban po izstopi stranke Fidesz iz politične skupine EPP napovedal novo zavezništvo desnih strank v Evropi, se je predsednik nemške krščansko-socialne unije (CSU) Markus Söder zavzel za izključitev Fidesza iz EPP-ja.

Pri soočanju s stranko madžarskega premierja Viktorja Orbana je treba zavzeti “jasno stališče in jasno smer”, je dejal v pogovoru za časnik Süddeutsche Zeitung Markus Söder, predsednik nemške krščansko-socialne unije (CSU) in dodal, da je zdaj pravi čas, da se “potegne črto”.

Članstvo Fidesza v Evropski ljudski strani (EPP), kateri pripadata tudi CSU in sestrska krščansko-demokratska unija (CDU), je trenutno zamrznjeno. “Tega ne smemo v neskončno podaljševati, ampak moramo kot stranke iti vsaka svojo pot,” je dejal Söder.

Fidesz izstopil pred izključitvijo

Orbanova stranka Fidesz je v sredo objavila izstop iz te največje politične skupine v Evropskem parlamentu. Izstop je naznanila takoj po potrditvi sprememb poslovnika parlamentarne skupine, ki naj bi vodile v izključitev ali zamrznitev pravic članov Fidesza.

Orban bi ustanovil novo politično skupino

Orban pa je ob tem napovedal ustanovitev nove politične skupine, ki bi bila dom vseh evropskih državljanov. O tem se je že pogovarjal z Matteom Salvinijem, vodjo italijanske protipriseljenske Lige, pa tudi z Giorgio Meloni, vodjo Bratov Italije, še eno skrajno desno stranko.

Desnosredinska stranka EPP, najvplivnejša evropska politična družina, je sicer marca 2019 zamrznila članstvo Fidesza, a njegovi evropski poslanci so še naprej delovali kot del politične skupine EPP-ja v Evropskem parlamentu.

Po več letih razprav v EPP-ju o madžarskem premierju Orbanu, ki se sooča z očitki glede kršenja temeljnih evropskih vrednot, načel in pravil, so bile povod za premik besede evropskega poslanca iz Fidesza Tamasa Deutscha, ki je lani novembra izjave vodje skupine EPP-ja Manfreda Webra primerjal s slogani gestapa.

Via
STA
Source
MMC

Povezani Članki

Back to top button