Po smrti Sassolija obžalovanje ob izgubi “velikega Evropejca”

Vrh evropske politike se z obžalovanjem in tudi presenečenjem odziva na novico o smrti predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija. “Počivaj v miru David, moj dragi prijatelj,” je na Twitterju zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Večina ga sicer označuje kot velikega Evropejca in demokrata ter toplega človeka.

 

 

Kot je v svojem prvem tvitu davi zapisala von der Leynova, je bil Sassoli, sicer član politične skupine Socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu, “velik Evropejec in ponosen Italijan”. Označila ga je še kot “sočutnega novinarja, izrednega predsednika Evropskega parlamenta ter predvsem dragega prijatelja”.

“Riposa in pace, caro David!” je še – podobno kot številni drugi evropski politiki – dodala v Sassolijevi domači italijanščini.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je na Twitterju prav tako odzval v italijanščini. Pokojnega je označil kot “iskrenega in strastnega Evropejca”, katerega “človeško toploto, velikodušnost, prijaznost in nasmeh” že pogreša.

Izgubili smo “resničnega Evropejca, državnika, človeka vrednot”, so zapisali v Sassolijevi S&D. “Bil je resničen voditelj, ki se je zelo močno boril za demokratična in progresivna načela,” so dodali.

Odzvali so se tudi že v drugih evropskih političnih skupinah ter številni evropski poslanci in komisarji, pri čemer žalost in hvale na račun Sassolija prihajajo iz različnih političnih taborov in vseh držav.

Maltežanka Roberta Metsola, ki jo Evropska ljudska stranka (EPP) predlaga za naslednico Sassolija na čelu Evropskega parlamenta, je na primer zapisala, da je njeno srce zlomljeno, saj je Evropa izgubila voditelja, ona sama je izgubila prijatelja, demokracija pa svojega šampiona. “David Sassoli je svoje življenje posvetil temu, da bi bil svet boljši in bolj pošten,” je še dodala.

Evropski komisar iz Slovenije Janez Lenarčič je v podobnem duhu užaloščen ocenil, da smo izgubili “prepričanega demokrata in resničnega Evropejca”.

Oglasili so se med drugim še visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde in šef evroskupine Paschal Donohoe.

Vodja italijanskih socialdemokratov (PD) in nekdanji premier Enrico Letta je Sassolija označil kot “edinstvenega prijatelja” in “strastnega Evropejca”. Globoko obžalovanje ob smrti Sassolija so sicer že izrazili številni italijanski politiki in premierji evropskih držav, med drugim Nizozemske, Avstrije, Hrvaške in Španije. Še naprej pa dežujejo novi in novi odzivi.

Sassoli je umrl zgodaj davi v bolnišnici v kraju Aviano na severovzhodu Italije. Ravno v ponedeljek je Evropski parlament potrdil, da je Sassoli zbolel in da je zaradi zapletov pri delovanju imunskega sistema od 26. decembra v bolnišnici. 65-letni Sassoli je imel sicer že dlje časa resne težave z zdravjem, pred tem se je septembra lani zdravil zaradi pljučnice.

Source
STA
Back to top button