Onkološki inštitut kljub spremembam obračunavanja v prvih pestih mesecih posloval pozitivno

Onkološki inštitut Ljubljana je v prvih petih mesecih letošnjega leta kljub spremembam pravil obračunavanja zdravstvenih storitev Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) posloval pozitivno. Inštitut je tako v obdobju od januarja do maja posloval s 482.879 evri presežka prihodkov nad odhodki, so sporočili z onkološkega inštituta.

Kot so pojasnili, so bili v letošnjem letu primorani prenehati obračunavati preglede in laboratorijske storitve v primerih, ko se ti opravijo istočasno z aplikacijo dragih bolnišničnih zdravil.

Prav tako je inštitut po lastnih navedbah moral prenehati obračunavati aplikacije dragih bolnišničnih zdravil v dnevni bolnišnici v sklopu programa akutne bolnišnične obravnave. Skupni izpad prihodkov iz navedenih razlogov na letni ravni znaša približno 3,5 milijona evrov, so pojasnili.

Inštitut si je prizadeval za spremembo pravil obračunavanja zdravstvenih storitev ZZZS in črtanja 171. člena uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu sredstev za leto 2024.

“Kljub temu, da inštitut ni naletel na posluh, je uspel v obdobju januar-maj 2024 izkazati presežek prihodkov nad odhodki v višini 482.879 evrov,” so poudarili na inštitutu.

Prihodki v tem obdobju so za tri odstotke presegli načrtovano vrednost, stroški materiala za štiri odstotke, stroški storitev so bili za dva odstotka nižji od načrtovanih, stroški dela pa so predstavljali dvoodstotno povišanje glede na program dela in finančni načrt za obdobje od januarja do maja 2024. Onkološki inštitut pozitivno poslovanje pričakuje tudi v prihodnje, so še sporočili z inštituta.

Back to top button