OMV bo v Sloveniji odprodal bencinske servise

Družba odstopa od načrtov za povečanje proizvodnje nafte

Avstrijska energetska družba OMV namerava prodati 120 bencinskih servisov v Sloveniji. “Na bencinskih servisih v Sloveniji ne prodajamo bencina in dizla lastne proizvodnje, zato smo rekli, da bomo to odsvojili,” pravijo.

Družba je že lani prodala 300 bencinskih črpalk v Nemčiji, letos pa jih namerava še v Sloveniji.

To so oznanili skupaj z napovedjo prodaje enote za proizvodnjo gnojil kemijske hčerinske družbe Borealis. Gre za del načrta odprodaje naložb, ki ga je družba sprejela marca lani in predvideva prodajo premoženja v vrednosti dveh milijard evrov do konca tega leta, je razvidno iz sporočila za javnost.

Osredotočili se bodo na kemične proizvode

OMV glede na spremembe poslovnega okolja prenavlja tudi svojo poslovno strategijo. Seele je tako napovedal, da bo družba odstopila od načrtov za povečanje proizvodnje in rafiniranja nafte ter se bo osredotočila na kemične proizvode, saj si tudi avtomobilska industrija vse bolj prizadeva oklestiti emisije. “Kemični proizvodi bodo vse bolj potrebni v svetu z manj emisijami ogljikovega dioksida,” je dejal glavni izvršni direktor OMV-ja Rainer Seele.

Če je nameravala družba do zdaj v srednjeročnem obdobju proizvodnjo nafte povečati na 600.000 sodov dnevno, so načrte oklestili. Po najnovejših napovedih jo bodo okrepili na od 480.000 do 500.000 sodov dnevno.

OMV je sicer lani imel 1,3 milijarde evrov čistega dobička, kar je 25 odstotkov manj kot leto prej. Ob tem je ustvaril 16,6 milijarde evrov prihodkov, kar je 29 odstotkov manj kot leta 2019. Dobiček iz poslovanja je upadel za 71 odstotkov, na 1,1 milijarde evrov. Vzrok za slabše poslovanje sta padec cen in povpraševanja po nafti med pandemijo covida-19.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button