AktualnoSosednje državeGospodarstvo

Obtožnica Todorića bremeni prikritega financiranja Agrokorja

Zagrebško tožilstvo v obtožnici proti nekdanjemu lastniku koncerna Agrokor Ivici Todoriću in 22 osebam osumljene bremeni ponarejanja dokumentov med letoma 2010 in 2017. Očita jim, da so prek pogodb o faktoringu in lažnih menic prikrito financirali Agrokor v višini 17,8 milijarde kun (2,4 milijarde evrov) v času, ko ta ni bil več kreditno sposoben.

Tožilstvo sumi, da so preko 13 družb, s katerimi je Agrokor sodeloval, za podjetja iz skupine Agrokor zagotavljali denar z unovčevanjem menic, v katerih so lažno navedli, da so bile izdane za vrednost blaga, ki naj bi ga sprejeli. Na ta način so uveljavili model, ki je predstavljal prikrito financiranje Agrokorja, so objavili na spletni strani zagrebškega tožilstva.

Todorića bremenijo, da je od svojih nekdanjih sodelavcev, ki so prav tako obtoženi v tem primeru, zahteval, naj podpisujejo lažne pogodbe o faktoringu in menice. Vrednost 2761 lažnih menic je ocenjena na nekaj več kot 17,8 milijarde kun (približno 2,4 milijarde evrov), so še zapisali v sporočilu za javnost.

Proti Todoriću in članom njegove družine ter vrsti bivših sodelavcev iz Agrokorja obstajata še dve obtožnici zaradi domnevnega kriminala v koncernu. Tega so medtem prestrukturirali in preimenovali v skupino Fortenova. Nekoč najbogatejši Hrvat je bil oktobra lani v ločenem postopku nepravnomočno oproščen obtožb, da je oškodoval Agrokor za 1,25 milijona evrov.

Source
STA
Back to top button