Obrambni in zunanji ministri EU v francoskem Brestu o strateški suverenosti

Obrambni in zunanji ministri EU bodo od danes pa do petka na neformalnih srečanjih v francoskem Brestu razpravljali o strateški suverenosti unije, ki sicer te dni ne sodeluje v ključnih pogovorih ZDA in Rusije o prihodnji evropski varnostni arhitekturi, s katerimi naj bi rešili novo ukrajinsko krizo.

 

 

Zasedanje obrambnih ministrov, ki se ga bo udeležil tudi slovenski minister Matej Tonin, bo prvo neformalno ministrsko srečanje med francoskim predsedovanjem Svetu EU. Potekalo bo v Brestu, pristaniškem mestu v Bretanji, na skrajnem severozahodu Francije, znanem po mornariški bazi.

Francija je strateško suverenost Evrope izbrala za nosilno temo svojega šestmesečnega predsedovanja, tako bo tudi razprava obrambnih ministrov danes in v četrtek osredotočena na strateški kompas – skupno vizijo oblikovanja vojaških zmogljivosti, ki naj bi zavarovale politične in gospodarske interese unije.

Strateški kompas, ki naj bi ga unija potrdila marca, je vodnik s konkretnimi ukrepi in časovnim načrtom za spoprijemanje z izzivi, pri katerih ne gre več za klasično črno-belo razlikovanje med vojno in mirom, temveč za hibridne grožnje številnih odtenkov sive, je nedavno ponazoril visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

V pričakovanju razprave o strateški avtonomiji unije sicer bode v oči dejstvo, da Evropa te dni ne sodeluje v ključnih pogovorih ZDA in Rusije o evropski varnostni arhitekturi, ki naj bi prinesli rešitev za novo krizo, nastalo zaradi vnovičnega kopičenja ruskih sil ob in v Ukrajini.

O tem bo sicer danes razpravljal tudi Svet zveze Nato in Rusije, ki se po dveh letih in pol znova sestaja. Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg se bo nato drevi udeležil večerje z obrambnimi ministri unije v Brestu.

V četrtek bo tudi skupno srečanje obrambnih in zunanjih ministrov unije o strateškem kompasu, nato pa bo v četrtek in petek sledilo še neformalno zasedanje zunanjih ministrov unije, ki se ga bo udeležil tudi vodja slovenske diplomacije Anže Logar.

V središču pogovorov zunanjih ministrov bodo zaskrbljujoče varnostne razmere na ukrajinsko-ruski meji ter odnosi s Kitajsko. Predvidena pa je tudi izmenjava mnenj s predsednikom komisije Afriške unije Mousso Fakijem in predsednikom Senegala Mackyjem Sallom o odnosih z Afriško unijo.

Prav tako ni mogoče izključiti razprave o zaskrbljujočih razmerah v BiH, vključno z možnostjo sankcij proti srbskemu članu predsedstva BiH Miloradu Dodiku zaradi spodkopavanja enotnosti države. Med možnostmi je tudi ukrepanje v povezavi s predvidenimi predpristopnimi sredstvi.

Source
STA
Back to top button