Nemški Zeleni za kanclersko kandidatko izbrali Annaleno Baerbock

Ena od vodij nemških Zelenih Annalena Baerbock bo predvidoma predstavljala stranko kot vodilna kandidatka na parlamentarnih volitvah septembra. Vodstvo Zelenih je danes Baerbockovo izbralo za kanclersko kandidatko, o tem pa mora sedaj odločiti še kongres stranke, kar velja za formalnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Zeleni bodo končno odločitev sprejeli na kongresu stranke, ki bo med 11. in 13. junijem. Potrditev pa velja za gotovo, piše dpa.

Z odločitvijo se je končalo več mesecev ugibanja o tem, kdo bo stranko popeljal na volitve. Zeleni imajo sicer dva predsednika, poleg 40-letne Baerbockove še 51-letnega Roberta Habecka. Vodstvo je odločitev o kandidatu prepustila obema sopredsednikoma.

“Prihodnost gre samo skupaj. V ta volilni boj gremo kot ekipa, tako kot prejšnja leta. Ampak podpora nas vodi v to, da gremo prvič v zgodovini v boj za vodstvo,” je poudaril generalni sekretar Zelenih Michael Kellner.

To je prvič v več kot 40-letni zgodovini stranke, da so se odločili za eno kanclersko kandidatko. Tokratni odločitvi naj bi botroval predvsem vsa večja podpora stranki. Trenutno ankete Zelenim napovedujejo več kot 20-odstotno podporo in so na drugem mestu za krščansko unijo CDU/CSU ter pred socialdemokrati (SPD). Tradicionalno so kanclerske kandidate imenovali pri uniji in socialdemokratih, ki so imeli največ možnosti za zmago na volitvah, druge stranke pa so se temu običajno odrekle.

Baerbockova bo šele druga ženska za kanclerko Angelo Merkel, ki se bo potegovala za najvišji vladni položaj, obenem pa je tudi najmlajša kanclerska kandidatka doslej. Na volitvah bo nastopila proti dvema moškima, SPD je za kanclerskega kandidata izbral finančnega ministra Olafa Scholza, unija pa še izbira med predsednikoma CDU in CSU, Arminom Laschetom in Markusom Söderjem.

Zeleni so doslej na zvezni ravni dosegli najboljši uspeh leta 2009, ko je za njih volilo 10,7 odstotka ljudi. Na volitvah leta 2017 so osvojili 8,9 odstotka glasov. Na zvezni ravni so bili Zeleni le enkrat na oblasti in sicer od leta 1998 do 2005 kot koalicijski partnerji socialdemokratov pod vodstvom Gerharda Schröderja.

Source
STA
Back to top button