EUAktualnoGospodarstvo

Nemčija lani z največjim javnofinančnim primanjkljajem po združitvi

Pandemija covida-19 je Nemčijo lani potisnila v ogromen javnofinančni primanjkljaj. Minus v javnih financah v višini 189,2 milijarde evrov je bil največji, odkar se je država leta 1991 ponovno združila, je podatke nemškega statističnega urada Destatis povzela nemška tiskovna agencija dpa.

V primerjavi z letom 2019 so izdatki nemških javnih blagajn lani porasli za 12,1 odstotka na 1670 milijard evrov, prihodki pa so upadli za 3,5 odstotka na 1480 milijard evrov. “Rezultat jasno kaže posledice koronavirusne krize na javnih financah,” je zapisal Destatis.

Gre za prvi javnofinančni primanjkljaj Nemčije od leta 2013. Predlani je država beležila presežek v višini 45,2 milijarde evrov. Izračun sicer temelji na zaenkrat še začasnih podatkih.

Povečanje izdatkov je, kot dodaja Destatis, v največji meri posledica državne pomoči zaradi pandemije covida-19. Tako je denimo zvezni proračun približno 17,8 milijarde evrov namenil zveznim državam za pomoč malim podjetjem in samozaposlenim.

Na drugi strani so manjši prihodki posledica nižjih prilivov iz naslova davkov in dajatev. Ti so se lani glede na 2019 zmanjšali za 3,8 odstotka na 1308,4 milijarde evrov.

Source
STA
Back to top button