AktualnoKultura

Na Rožniku bodo razglasili dobitnika kresnika

Na ljubljanskem Rožniku bodo na nocojšnji kresni večer naznanili dobitnika Delove nagrade za roman leta kresnik. Za dvaintridesetega kresnika se potegujejo Davorin Lenko z romanom Triger, Roman Rozina s Sto let slepote, Andrej E. Skubic z romanom Krasni dnevi, Dušan Šarotar z romanom Zvezdna karta in Marjan Žiberna z romanom Dedič.

 

 

Skubic se letos poteguje že za četrtega kresnika. Nagrado je leta 2000 prejel za Grenki med, leta 2012 za roman Koliko si moja in leta 2015 za roman Samo pridi domov. Lenko je nagrado dobil leta 2014 za roman Telesa v temi.

Šarotar je bil v ožjem izboru – med petimi nominiranci – že leta 2008 z romanom Biljard v Dobrayu, leta 2015 pa z romanom Panorama: pripoved o poteku dogodkov. Rozina je bil dvakrat med deseterico nominirancev, Žiberna pa je letos prvič nominiran za kresnika. Med letošnjimi petimi finalisti ni literarnih prvencev.

Kresnikovo žirijo sestavljajo predsednica Mimi Podkrižnik ter Anja Mrak, Mateja Komel Snoj, Igor Divjak in Igor Žunković.

Časopisna hiša Delo bo ob letošnji nagradi kresnik za najboljši roman leta prvič podelila tudi nagrado za mlade literate in literarne kritike. To bo vrhunec prvih dveh sezon projekta Mlado pero, ki spodbuja ustvarjanje mlajše generacije piscev na področju poezije, proze in dramatike.

V projektu Mlado pero so doslej predstavili 16 mladih avtorjev, njihova dela pa je recenziralo 16 kritikov. Dobitnik nagrade mlado pero za mladega literata bo prejel tisoč evrov, dobitnik nagrade za mladega kritika pa bo prihodnje leto v redni rubriki Recenzijski izvod, ki je vsak teden v Književnih listih, objavljal honorirane kritike.

Lani je nagrado prejel Borut Kraševec za roman Agni.

Source
STA
Back to top button