Na konferenci o voditeljstvu v zdravstvu poudarili pomen digitalnih kompetenc

Udeleženci mednarodne konference na Bledu razpravljajo o izzivih, priložnostih in rešitvah voditeljstva v zdravstvu v dobi novih tehnologij. Med drugim so poudarili, da je pomembno zaposlene v zdravstvu opremiti z digitalnimi kompetencami, saj digitalizacija prinaša številne priložnosti in rešitve za zdravstvo.

Pomanjkanje digitalnih veščin med zdravstvenimi delavci po besedah ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel predstavlja izziv. “Ker postaja tehnologija vse bolj vključena v zagotavljanje zdravstvenega varstva, je nujno, da je naša delovna sila opremljena s potrebnimi digitalnimi kompetencami,” je poudarila.

Digitalne tehnologije ponujajo obetavno rešitev za kritičen izziv pomanjkanja zdravstvene sile. S poenostavitvijo administrativnih opravil, avtomatizacijo rutinskih procesov, omogočanjem svetovanj na daljavo in več inovacije optimizirajo učinkovitost delovnega toka in omogočajo zdravstvenim delavcem, da se bolj osredotočijo na zagotavljanje kakovostne oskrbe pacientom, je izpostavila.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh pa je spregovorila o uporabi umetne inteligence v zdravstvu. Poudarila je, da ta lahko z boljšimi diagnozami izboljša izide zdravljenja. Zdravstvene delavce lahko podpre z avtomatizacijo rutinskih opravil, kar jim prinese več časa za paciente.

Umetna inteligenca lahko pomaga tudi prepoznati sistemske zdravstvene neenakosti in spodbudi prizadevanja za bolj pravične zdravstvene sisteme. Se pa ministrica ob tem zaveda možnih tveganj, denimo pristranskosti algoritmov umetne inteligence ter pomislekov glede zasebnosti in varnosti, je dejala.

Direktorica IEDC-Poslovne šole Bled Danica Purg je v nagovoru udeležencem poudarila, da je bil inštitut ustanovljen ob spoznanju, da je močno voditeljstvo ključnega pomena za obvladovanje prelomih tehnoloških in družbenih sprememb v zdravstvu. “Zagotoviti moramo, da bo zdravstvo ostalo osredotočeno na skrb za družbo in služenje družbi. Poleg voditeljstva je enako pomemben tudi razvoj vseh zaposlenih,” je poudarila.

Vodja sektorja za zdravstvo pri Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Francesca Colombo je opozorila, da zdravstveni sistemi potrebujejo veliko reformo. Poudarila je, da vlaganje v zdravstvene sisteme prinaša veliko priložnosti in izpostavila pomen preventive v zdravstvu.

Konferenco organizirajo v okviru Blejskega inštituta za voditeljstvo na področju digitalizacije in umetne inteligence (BILDAI), ki sta ga soustanovila IEDC – Poslovna šola Bled in Roche Slovenija. Direktor BILDAI Igor Rudan je poudaril, da bo inštitut združil vladna telesa, podjetja, izobraževalne ustanove in družbo z namenom razvijanja odličnosti voditeljstva na digitalnem področju in področju umetne inteligence.

Back to top button