Na Hrvaškem lažne etikete na več kot polovici ekstra deviških oljčnih olj

Poudarki zgodbe
  • Del trgovcev je imel pravico samostojno umakniti neustrezno označen izdelek s polic pred prepovedjo, del pa je zahteval dodatne analize. Iz državnega inšpektorata so tudi sporočili, da so olja zdravstveno neoporečna, le njihova kategorija kakovosti je bila nižja, kot je kazala deklaracija. Niso pa želeli objaviti, za katera olja gre.

Več kot polovica oljčnih olj v hrvaških trgovinah, ki so označena kot ekstra deviška oljčna olja, ne ustreza navedeni kategoriji, so ugotovili hrvaški inšpektorji. Lani so preverili 25 vzorcev z deklaracijo ekstra deviško oljčno olje, med njimi pa jih je bilo 14 z nižjo kategorijo. Proti odgovornim so sprožili pravne postopke.

Inšpektorji so večinoma opravili nadzor nad olji z deklaracijo o najvišji kakovosti, kot je ekstra deviško oljčno olje, predvsem zaradi tega, ker so se lani tovrstna olja prodajala v akcijah po 20 do 30 kun (2,67 do štiri evre) za liter.

Od 25 analiziranih ekstra deviških oljčnih olj jih je bilo sedem hrvaških proizvajalcev, od tega dve nista ustrezali deklaraciji. Od preostalih 18 jih je bilo deset iz Italije, sedem iz Španije in eno iz Grčije. Med njimi je bilo 12 takšnih, za katera je bilo navedeno, da gre za ekstra deviško oljčno olje, čeprav je šlo za nižjo kategorijo kakovosti, danes poroča Večernji list.

Inšpektorji so v treh primerih odredili prepoved prodaje. Prav tako so vložili devet kazenskih ovadb, v treh primerih so ovadbe naslovili na sodnike za prekrške, dodaja časnik.

Del trgovcev je imel pravico samostojno umakniti neustrezno označen izdelek s polic pred prepovedjo, del pa je zahteval dodatne analize. Iz državnega inšpektorata so tudi sporočili, da so olja zdravstveno neoporečna, le njihova kategorija kakovosti je bila nižja, kot je kazala deklaracija. Niso pa želeli objaviti, za katera olja gre.

V hrvaški skupnosti združenj oljkarjev in pridelovalcev olja ocenjujejo, da cena ekstra deviškega oljčnega olja, ki ga izdelajo na Hrvaškem, v maloprodaji ne more biti pod 60 kun (osem evrov) za liter. Ko gre za olja, ki jih v nekoliko boljših poslovnih pogojih in s subvencijami pridelujejo v Španiji in Italiji, ocenjujejo, da njihova maloprodajna cena ne more biti nižja kot 40 kun (5,34 evra).

Vse, kar je ceneje, je dampinška cena, je povedal predsednik združenja Ivica Ljubenkov. Meni, da je potrebnega veliko več inšpekcijskega nadzora, pa tudi visoke denarne kazni za kršilce deklaracij.

Tudi na hrvaškem kmetijskem ministrstvu so ocenili, da neustrezne deklaracije niso samo kršitev zakonodaje, temveč pomenijo tudi neupravičeno slabši položaj na trgu za vse ostale, ki ne zavajajo potrošnikov. Napovedali so poostren nadzor, da bi zaščitili hrvaške proizvajalce oljčnega olja najvišje kakovosti.

Source
STA
Back to top button