EUAktualno

Ministri članic EU, pristojni za raziskave, bodo razpravljali o prenovljenem Evropskem raziskovalnem prostoru

Ministri članic EU, pristojni za raziskave, bodo na neformalnem srečanju na Brdu pri Kranju danes razpravljali o prenovljenem Evropskem raziskovalnem prostoru (ERA) in vlogi mednarodnega sodelovanja za raziskave in inovacije. Prav prenova tega prostora je ključna prioriteta slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju raziskav.

Razprave bo vodila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, srečanja pa se bosta udeležila tudi predsednik Evropskega raziskovalnega sveta Jean-Pierre Bourguignon in raziskovalka z Univerze v Kaliforniji Maruša Bradač.

Kustečeva in izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager, ki sta se pred predsedovanjem Slovenije svetu EU srečali proti koncu maja v Bruslju, sta sprejeli jasno zavezo za sodelovanje pri podpori raziskavam, znanosti in inovacijam kot gonilnim silam nadaljnjega razvoja.

Poudarili sta, da je potreben nov, prenovljen Evropski raziskovalni prostor, ki bo omogočal bolj učinkovito uresničevanje ciljev in prinesel konkretne rezultate ter imel učinke za evropske državljane. Govorili sta denimo o tem, kako povečati vlaganja v raziskave in povezovanje raziskav z gospodarstvom in izobraževanjem.

Spraševali sta se, kako spodbuditi vključevanje deležnikov, in razpravljali o tem, kako osvetliti družbeni vidik raziskav in inovacij. Zavzeli sta se za skupen cilj, da se znanost, raziskave in inovacije postavijo v središče vseh politik.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button