Mehko kuhan strip: Škorpijon, integral 3 [VII-X]

(Enrico Marini, Stephen Desberg, Studio Risar, 2023)

Tokrat se spuščamo v pustolovsko sago, katere tretji zvezek je prav tako izšel pri Studiu Risar. Naslov se nanaša na znamenje na koži enega od protagonistov, anti-junaka, ki zbira svete relikvije, a se nekje na svojih avanturah ujame v zanko iskanja svojega pravega očeta. Pri tem ga začneta ovirati tako posvetna kot cerkvena oblast, ki sta v Rimu 19. stoletja še vedno tesno sorodstveno povezani. Na poti mu pomagata zvesti huzar Aristotel in po novem tudi agilna in zvita ciganka Mijei. Na deset vprašanj o zbirki je tokrat odgovoril urednik založbe, Vojko Volavšek.

Integral o Škorpijonu v eni povedi?

Škorpijon se vrne iz svete dežele, kjer je iskal pravi križ svetega Petra, da bi z njim dokazal zlaganost Trebaldijevega papeževanja. Nato se začne goreč spopad med njima. Škorpijon si na vse kriplje prizadeva, da bi odkril resnico, Trebaldi pa, da bi le-ta ostala prikrita. Tretji integral sicer vsebuje štiri epizode, ki zaokrožujejo prejšnja cikla in končno razkrijejo kdo je pravi Škorpijonov oče.

Je to strip po resničnih dogodkih?

Ne, to je zgodovinska makiavelistična fikcija. No, veliko pozornosti je Marini posvetil ambientu in kostumografiji, ki so dokaj avtentični. Avtentično je tudi združevanje družin – čeprav ne teh, ki so navedene v stripu -, ki so v času cesarja Konstantina v veri prepoznali ideologijo kot vezivo za takrat že grdo načeti imperij in začeli s preganjanjem vseh drugače mislečih, ne samo tako imenovanih poganov, ampak tudi raznih nepravovernih krščanskih frakcij.

Ali cerkev danes deluje po istem principu?

Cerkev je še vedno nedotakljiva institucija, ki ima neverjetno moč vplivanja na množice, čeprav jim na tem področju delajo konkurenco novi centri moči, ki obvladujejo med drugim tudi medije. Včasih so ljudje ob nedeljah hodili v cerkev, kjer so jim prali glave, danes pa vsak dan posedajo pred televizorjem, da jim perejo glave na še bolj sofisticiran način.

Kako pomembna je za ta strip ljubezen?

V tej seriji se vse vrti okrog ljubezni. Škorpijonova mama je zgorela na grmadi zaradi prepovedane ljubezni, kardinal Trebaldi želi izbrisati svojo grešno preteklost, Škorpijon se ne more odločiti ali bolj ljubi Mejai ali Anseo, potem se pojavi še njegova prva ljubezen, Marie-Ange, s katero se je nekoč poročil … skratka, pravi vrtinec ljubezni.

Po dve in dve strani se precej razlikujeta med seboj, je strip morda najprej izhajal v reviji?

Kolikor vem, na frankofonskem področju ni izhajal v nobeni reviji. Je pa res, da je v seriji precej dinamike in časovnih preskokov, ki jih Marini ločuje z različnimi barvnimi kombinacijami.

Strip je barven – je to težje tiskati kot črnobele stripe?

Danes, v dobi digitalnih printerjev, je vseeno ali se tiska črnobelo ali barvno. Razlika je le v pripravi. Materiali za starejše stripe so praviloma ločeni, torej imamo monokrom risbo in barvno ozadje, ki ju je treba najprej združiti. Pri novejših stripih pa je risba običajno že integrirana. Slednje olajša pripravo za tisk, se pa s tem izgubi ostrina linijske risbe. Še pred kakšnimi petimi leti sem sicer vse stripe tiskal v offset tehniki, a je ta pri naših butičnih nakladah garant, da knjiga konča v minusu.

Kako je lahko huzarju ime Aristotel?

Njegov optimistični oče je upal, da bo fant kipel od inteligence in bo nekoč postal filozof, pa mu je nadel to ime. Škorpijon pa seveda neizmerno uživa, če ga lahko zbada na ta račun …

Po kakšnem ključu izbiraš stripe za izdajo?

No, najprej mi mora biti všeč risba, da strip sploh vzamem v roke. Če me potegne tudi scenarij, potem je odločitev dokaj preprosta. Ali pa tudi ne, glede na poplavo dobrih stripov. Samo v Franciji letno izide več kot 4000 stripov. Za Strip bumerang, ki je bil večinoma črno-bel, sem izbiral stripe z dobro kontrastno risbo. Pri albumih in integralih pa prednost dajem krajšim barvnim serijam. Nočem se zaganjati v serije, za katere vem, da jih je nemogoče zaključiti. To bi bilo nepravično do bralcev.

Ali kdo v tem stripu govori resnico?

Vsak govori neko svojo resnico, čeprav se le-te zdijo večkrat skregane z logiko. Nenazadnje so glavni protagonisti stripa vsi kompleksne osebnosti s svojo preteklostjo, ki pogojuje njihovo razmišljanje … Recimo, da ni nič črnobelega, ko gre za resnico, sploh ker gre za barvni strip, hehe.

Koliko delov še obstaja?

Še štirje deli, epizode od 11 do 14. Dve epizodi sta nekakšen »grande finale« prejšnjih opusov, kjer Trebaldiji cepajo kot muhe. Z njima se od serije poslavlja Marini, ki ga zamenja Critone. To je prava risarska osvežitev za serijo. Osvežitev pa je tudi premestitev osrednjega dogajanja v Egipt. Če bo vse po sreči, bo četrti integral izdan pred aprilom, torej pred letošnjim celjskim strip festivalom.

PIA NIKOLIČ

Preverite tudi
Close
Back to top button