Mehko kuhan strip: Deva iz Devina in trije junaki – Jurij Devetak, Marko Kravos

(Založništvo tržaškega tiska, 2023)

Za strip o graščakinji, ki čaka na svojega ženina, sta moči združila slovenski tržaški pesnik, prevajalec in esejist Marko Kravos ter stripar Jurij Devetak, ki se je kot svetla zvezda na stripovskem nebu pojavil s sekvenčnim delom Nekropola, ki je lani na Festivalu stripa Tinta v Ljubljani prejel nagrado zlatirepec za najboljši domači strip in sorodno sekvenčno umetnost za odrasle.

Deva iz Devina in trije junaki je strip za mlajše občestvo, narisan kot igrokaz iz katerega naj bi se Kravos pri pisanju scenarija navdihoval. Več o stripu pa je pristavil zamejski stripovski avtor Jurij Devetak.

Kako bi na kratko opisal strip Deva iz Devina?

Deva iz Devina je pripoved, ki je upodobljena kot otroška gledališka predstava. Glavni junaki so otroci, ki predstavljajo pravljične in mitološke like na gradu v Devinu za kresno noč.

Zakaj je glavna junakinja prinčeska in ne princeska?

Glavna junakinja je prinČeska, ker se je odločila, da si poleg imena, vsakič ko jo obišče novi snubec zamenja tudi frizuro.

Je strip pisan v tržaškem dialektu?

Strip je v glavnem v slovenščini, v nekaterih delih pa prevlada tržaško narečje.

Gre za strip, narejen po izvirni zgodbi ali po ljudski pravljici?

Gre za izmišljeno zgodbo, ki vsebuje veliko ljudske mitologije in zgodovinskih lastnosti in resnic.

Prizori, ko gre v gledališču kaj narobe, izpadejo smešno, koliko si imel pri tem proste roke pri interpretiranju scenarija?

Pri vseh prizorih sem imel na srečo proste roke in res me veseli, da mi je Marko zaupal. Prvi navdih za vse te prizore sem dobil v ironičnosti dialogov med spletično in klicarjem.

Kako je potekalo vajino sodelovanje z Markom Kravosom glede scenarija?

V glavnem je bilo najino sodelovanje zelo enostavno: Marko je pisal, jaz sem risal in tega sva se držala. Na pomoč nama je priskočila pisateljica Maša Ogrizek, ki je, tokrat v vlogi urednice, okrepila celotno zgodbo.

Si ta igrokaz tudi sam kdaj videl v živo?

Da. Igrokaz Deva iz Devina in trije junaki sem videl v živo na lanskem Slofestu v Trstu, ko so pod vodstvom Tjaše Ruzzier nastopili člani gledališke skupine Krilati oreh licejskega pola Trubar – Gregorčič iz Gorice.

Je strip v celoti nastal digitalno?

Tako je.

Stil risanja je povsem drugačen, kot smo ga videli v Nekropoli, si ga spremenil zaradi drugačne ciljne publike?

Da, točno tako. Nekropola v stripu je namenjena že nekoliko bolj odrasli publiki, Deva iz Devina pa je za mlajšo publiko, zato sem v stripu Deva iz Devina uporabil barve in groteksne duhovite like.

Se stripa drugače lotiš, če je barven ali črnobel?

Barvni strip ima, za razliko črnobelega, en dodaten korak, kjer preverim in poskušam kombinacije barv. Vse ostalo pa ostane enako kot pri črnobelem stripu.

Vezava: mehka
Število strani: 88
Format: 195 x 250 x 5 mm
Teža: 308 gr

PIA NIKOLIČ

Back to top button