Macron za vključitev zaščite okolja in pravice do splava v listino EU o temeljnih pravicah

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je danes ob predstavitvi prednostnih nalog francoskega predsedovanja Svetu EU na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu zavzel za vključitev zaščite okolja in pravice do splava v listino EU o temeljnih pravicah.

 

 

Ob pozivu k posodobitvi listine je Macron izpostavil potrebo po osvežitvi zakonodajnega stebra, ki utemeljuje Evropo močnih vrednot. “Vladavina prava je naš zaklad,” je še izpostavil in pozval k boju za demokracijo, saj da evropski projekt temelji na obljubah demokracije, napredka in miru.

Macronovo sporočilo o vključitvi pravice do splava v evropsko listino je pomembno tudi v kontekstu torkove izvolitve konservativne političarke, Maltežanke Roberte Metsola, ki nasprotuje splavu, za predsednico Evropskega parlamenta.

Macron je sicer ob predstavitvi prednostnih nalog Francije med šestmesečnim predsedovanjem Svetu EU, ki ga zaznamujeta pandemična negotovost in francoske aprilske predsedniške volitve, med drugim izpostavil, da je treba narediti Evropo spet silo demokracije, kulture in izobraževanja.

Nosilna tema francoskega predsedovanja je strateška suverenost EU. Med ključnimi temami so tudi uresničevanje zelenih in digitalnih ambicij, migracije in prenova schengenskih pravil ter krepitev odnosov z Afriko. Izpostavil je tudi, da EU ne sme obrniti hrbta Zahodnemu Balkanu.

V duhu prizadevanj za krepitev strateške suverenosti Evrope je Macron danes v Strasbourgu izpostavil, da morajo Evropejci zgraditi nov okvir varnosti in stabilnosti, ki bo terjal strateško oborožitev ter iskrene in zahtevne pogovore z Rusijo.

Source
STA
Back to top button