Letošnji svetovni dan kronično vnetne črevesne bolezni opozarja na razširjenost bolezni

Danes obeležujemo svetovni dan kronične vnetne bolezni (KVČB). Osrednja tema letošnjega dne je KVČB ne pozna meja in bo opozarjala na razširjenost te bolezni, kar terja globalno ukrepanje. V Društvu za KVČB želijo ob dnevu začeti dialog o pomembnosti celostne obravnave oseb s KVČB, v tej luči pa potekajo tudi njihovi dogodki.

KVČB je imunsko pogojena bolezen, ki ni ozdravljiva, povzroča pa vnetje črevesja ali celotne prebavne cevi, pojasnjujejo v društvu. S KVČB pravzaprav pojmujemo dve bolezni – ulcerozni kolitis in Crohnovo bolezen.

Za bolezen so značilni zagoni vnetja s hudimi bolečinami in krči v trebuhu, driskami, izčrpanostjo in utrujenostjo ter različno dolga obdobja remisije, ko so nekateri bolniki lahko tudi brez težav. Za obolele je pomembno predvsem pravočasno in ustrezno zdravljenje, saj lahko bolezen vodi v hude zaplete ali telesne okvare.

Bolezen je razširjena globalno, pogostejša je v razvitih državah, njena pojavnost pa iz leta v leto narašča, tudi v drugih delih sveta. Z njo na svetu živi okoli 10 milijonov ljudi. V Evropi je obolelih 3,4 milijona ljudi, v Sloveniji pa glede na porast bolnikov v zadnjih letih približno 8000. Svetovni dan KVČB obeležujejo v 50 državah na petih celinah.

Evropska zveza društev za Crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis ob svetovnem dnevu organizira okroglo mizo na temo Združeni za dostop do celostne obravnave KVČB. Na njej nameravajo začeti dialog o različnih ovirah, s katerimi se pri dostopu do kakovostne obravnave globalno soočajo osebe s KVČB.

Z dialogom želijo podpreti prizadevanja za večjo osveščenost in podporo, da bi lahko imele vse osebe s KVČB dostop do obravnave in podpore, ki jo potrebujejo. Končni cilj pa je izoblikovanje skupnih priporočil z namenom izboljšanja razmer za osebe s KVČB po vsem svetu.

Ob tem poteka tudi kampanja na družbenih omrežjih, v okviru katere lahko kdor koli s KVČB deli svojo zgodbo o bolezni. V EFFCA so zapisali, da ima sodelovanje vsakega posameznika pomemben vpliv pri oblikovanju globalne skupnosti oseb s KVČB in osvetljevanju pomena izboljšanja dostopa do obravnave po vsem svetu.

V Društvu za KVČB letošnji dan te imunsko pogojene bolezni obeležujejo z več dogodki.

Back to top button