Letošnji Slovenski glasbeni dnevi na spletu

Letošnji, 35. Slovenski glasbeni dnevi bodo potekali med 14. in 22. aprilom. Ponudili bodo mednarodni muzikološki simpozij ter koncertne večere s solisti in glasbenimi zasedbami. Osrednja pozornost bo tokrat namenjena 100-letnici delovanja Opere SNG Maribor. Dogodki bodo na ogled na spletni strani Festivala Ljubljana.

Slovenske glasbene dneve bo odprla opera Marpurgi skladateljice Nine Šenk v izvedbi SNG Maribor. Skladateljica s svojim opernim prvencem skupaj z libretistom in režiserjem Igorjem Pisonom, dirigentom Simonom Krečičem in drugimi ustvarjalci ter poustvarjalci iz Opere SNG Maribor osvetli manj znano poglavje zgodovine mesta ob Dravi. Libreto po motivih istoimenskega esejističnega romana Zlate Vokač Medic operno dogajanje postavlja v 15. stoletje.

Inovativna prireditev spevSLAM, ki spodbuja nastanek samospevov, povezuje ustvarjalce in izvajalce klasične glasbe v skupine, ki na tekmovalnem odru premierno predstavijo nove samospeve in se potegujejo za nagrade. Namesto žirije bo zmagovalce določilo občinstvo, saj bistvo spevSLAMa ni izluščiti najboljših na podlagi strokovne presoje, ampak spodbuditi nastanek slovenskih novitet ter ponuditi možnost predstavitve tudi mlajšim in manj znanim skladateljem ter poustvarjalcem.

Koncert v okviru Koncertnega ateljeja Društva slovenskih skladateljev bo med drugim ponudil noviteti slovenskih avtorjev za violino in klavir Maje Matić in Petra Šavlija.

Koncert Hommage a Beethoven & Wolf bo poklon skladateljema Ludwigu van Beethovnu in Hugu Wolfu. Kot so zapisali pri Festivalu Ljubljana Beethoven še danes slovi predvsem po veličini instrumentalnega opusa, a ne gre zanemariti njegovih samospevov, četudi zajemajo manjši del njegovega ustvarjalnega opusa. Slišati bo mogoče celoten cikel šestih samospevov Oddaljeni ljubici iz leta 1816. Na sporedu je tudi izbor Wolfovih samospevov na Eichendorffova in Mörikejeva besedila ter iz Italijanske pesmarice. Kot posebnost večera pri Festivalu Ljubljana izpostavljajo dela skladatelja Anselma Hüttenbrennerja, njegovi samospevi bodo izvedeni krstno.

Tradicionalna Noč slovenskih skladateljev bo prinesla krstne izvedbe novih solističnih skladb slovenskih ustvarjalcev. Večer novitet se bo začel s skladbo za citre na Dunaju delujoče skladateljice, pianistke in pedagoginje Blaženke Arnič Lemež. Drugo posebno glasbilo tega glasbenega večera bo kljunasta flavta, ki bo tokrat zazvenela v sodobnih glasbeno estetskih premisah treh avtorjev – Vitje Avsca, Uršule Jašovec in Igorja Štuheca. Osem avtorjev pa je napisalo skladbo za solistično violino.

Koncert Orkestra Slovenske filharmonije pod dirigentskim vodstvom Simona Krečiča prinaša tri orkestralna dela mariborskih ustvarjalcev – Tomaža Sveteta, Marjana Šijanca in Vita Žuraja ter koncertantno delo enega najpomembnejših slovenskih simfonikov Blaža Arniča – Simfonijo št. 4 Resurrectionis, op. 15 za orgle in orkester.

Slovenske glasbene dneve bo sklenila SNG Opera in balet Ljubljana z odrsko praizvedbo opere v treh dejanjih Samorog Pavla Šivica, ki je doslej zaživela le na valovih Radia Slovenija, posneta leta 1983. Režijo podpisuje Vinko Möderndorfer, dirigent je Igor Švara.

Mednarodni muzikološki simpozij pod vodstvom Jerneja Weissa pa bo s prispevki nekaterih vodilnih slovenskih in tujih simpozistov iz 15 držav osvetlil širšo družbeno vlogo operete kot umetniške zvrsti.

Dogodki bodo na ogled na spletni strani Festivala Ljubljana, prenos bo brezplačen, so še sporočili s Festivala Ljubljana.

Source
STA
Back to top button