Kulturni dom Gorica z virtualno premiero dokumentarca o Doberdobu

Kulturni dom Gorica bo danes ob 16. uri na svojem Facebook profilu in YouTube kanalu predvajal dokumentarni film Doberdob slovenskih fantov grob v režiji Iva Sakside. Na filmski zgoščenki so zajeti osrednji dogodki postavitve in dogajanja ob slovesnem odkritju spomenika v Doberdobu pred petimi leti.

Leta 2016 je s skupnimi močmi Kulturnem domu v Gorici in občini Doberdob uspelo postaviti prvo spominsko obeležje padlim slovenskim vojakom v prvi svetovni vojni na Soški fronti. S tem sta pobudnika želela izpostaviti in se spomniti pogosto pozabljenih razsežnosti soške fronte tudi za Slovence. Spomenik je bil ob stoletnici dogajanja postavljen v Doberdobu na goriškem Krasu, kraju, ki je trdno zakoreninjen v zgodovinskem spominu celotnega slovenskega naroda, so zapisali v Kulturnem domu Gorica.

Skupna želja pobudnikov je bila, da bi postavitev spomenika, prvega tovrstnega obeležja slovenskim vojakom v 1. svetovni vojni, ki je bil zasnovan po načrtih arhitekta Jožeta Ceja iz Gorice, bila povezana z izdajo posebnega zbornika in zgoščenke, ki sta izšla februarja letos v okviru projekta Bunker 2020.

Zbornik in DVD sta na razpolago v uradu Kulturnega doma v Gorici, v goriških knjigarnah Katoliška knjigarna, Ubik in Leg, v kiosku Fiorelli na Verdijev korzu v Gorici; v Doberdobu (gostilna pri Ivici in agriturizem Pri Cirili), v Štandrežu (gostila Turri) in v knjigarni 360TS v Trstu.

Predvajanje dokumentarca goriški kulturni dom prireja v sodelovanju z avdiovizualnim podjetjem AVS P iz Nove Gorice. Ogled bo možen na povezavah: facebook.com/kulturnidom in www.youtube.com/channel/UCvQ998dV8U1sa4Cjxc74Few.

Source
STA
Back to top button