EUAktualno

Komisarka Johansson: Novi migrantski centri na grških otokih bodo olajšali razmere

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je danes v nadaljevanju obiska v Grčiji dejala, da so novi centri za migrante, ki bodo zgrajeni na grških otokih, namenjeni olajšanju razmer. Priznala je, da domačini prenašajo nesorazmerno veliko breme, vendar pa bodo novi centri izboljšali razmere tako za migrante kot za domačine.

“Potrpežljivost državljanov je seveda omejena in na te otoke je bil nesorazmeren pritisk,” je dejala Johanssonova na na novinarski konferenci z grškim ministrom za migracije Notisom Mitarakisom.

“Zato je pomembno, da imamo konkretne ukrepe za izgradnjo novih, ustreznih objektov, da migranti ne bodo nikoli več pristali v situaciji, kot je bila Moria,” je dodala.

Prenapolnjeni migrantski center Moria na otoku Lezbos je septembra lani pogorel do tal, tamkajšnje prebivalce pa so morali preseliti v začasno taborišče.

Evropska unija je obljubila 276 milijonov evrov za izgradnjo migrantskih centrov na Lezbosu, Samosu, Kosu, Lerosu in Hiosu.

Center na Samosu je že skoraj končan, medtem ko prebivalci in politiki na drugih otokih nasprotujejo izgradnji novih objektov za migrante.

Guverner severnoegejske regije Kostas Mucuris se ni želel udeležiti sestanka z evropsko komisarko. Kritičen je do EU, ker se ni posvetovala z lokalnim prebivalstvom, preden se je dogovorila za izgradnjo novih centrov.

Na grških otokih v Egejskem morju je trenutno okoli 14.000 migrantov, medtem ko jih je bilo lani okoli 42.000, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Source
STA
Back to top button