EUAktualno

Katalonski evroposlanci napovedali pritožbo na odvzem imunitete

Katalonski evroposlanci Carles Puigdemont, Toni Comin in Clara Ponsati, ki jim je danes Evropski parlament odvzel poslansko imuniteto, so napovedali pritožbo na Sodišče EU. Puigdemont je zatrdil, da gre za politični pregon.

“Danes je žalosten dan za Evropski parlament. Mi smo izgubili imuniteto, parlament pa še več, posledično pa tudi evropska demokracija,” je nekdanji predsednik Katalonije povedal po razglasitvi rezultatov, poročajo tuje tiskovne agencije. “To je jasen primer političnega pregona proti nam,” je še poudaril.

Odzval se je tudi na besede španske zunanje ministrice Aranche Gonzalez Laya, da odločitev Evropskega parlamenta pošilja sporočilo, da je treba težave Katalonije reševati v Španiji, ne pa v Evropi. Katalonskega konflikta ni mogoče rešiti tako, da “nas vrnejo v roke španskega pravosodja”, je zatrdil Puigdemont.

Comin je medtem izpostavil, da so številni evroposlanci nasprotovali odvzemu imunitete. Teh je bilo okoli 250, za pa jih je glasovalo okoli 400. “EU ima težavo z demokracijo v Španiji,” je dejal.

“Prepričana sem, da je tudi med tistimi, ki so pod vplivom Španije glasovali za odvzem naše imunitete, veliko takšnih, ki so dvomili v pravilnost te odločitve. V prihodnosti bodo še imeli priložnosti, da spremenijo svoje stališče, ker gremo zdaj na sodišče v Luksemburgu s trdnimi argumenti o kršenju naših pravic,” pa je povedala Ponsatijeva. Pritožbo na Sodišču EU bodo utemeljili z domnevnimi postopkovnimi napakami v obravnavi zahteve za odvzem imunitete.

Zdaj mora predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli španske pravosodne oblasti obvestiti, da so katalonskim politikom, ki sicer ostajajo evropski poslanci, odvzeli imuniteto. Španske oblasti pa bodo morale nato obvestiti belgijske in škotske kolege, da bodo nadaljevali obravnavo zahtev za izročitev. Puigdemont in Comin, ki sta v Španiji obtožena vstajništva in zlorabe javnih sredstev, sta se leta 2017 pred pregonom zatekla v Belgijo. Ponsatijeva, ki je doma obtožena vstajništva, pa je odšla na Škotsko.

Januarja letos je sicer bruseljsko prizivno sodišče zavrnilo izvršitev evropskega naloga za aretacijo nekdanjega katalonskega ministra Lluisa Puiga. To pomeni, da bi se lahko tudi trojica evroposlancev kljub odvzemu imunitete izognila izročitvi v domovino.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button