EUAktualno

Janša: Slovenija bo imenovala delegirana tožilca takoj, ko bo postopek zaključen

Slovenija bo imenovala svoja delegirana tožilca v okviru evropskega javnega tožilstva (EPPO) takoj, ko bo postopek zaključen v skladu z nacionalno zakonodajo. Slovenija se ne umika iz tega procesa. Smo pa dolžni izpeljati postopek, ki bo vodotesen, je v Bruslju danes dejal slovenski premier Janez Janša .

Kot je pojasnil Janša, “smo dolžni izpeljati postopek, ki bo vodotesen, in mislim, da je bolj pomembno to, da je iz tega postopka odpravljen vsak sum dvoma, kot da bi hiteli”.

Ob tem je spomnil, da “nimamo samo evropskega tožilstva za zaščito zakonitosti uporabe evropskih sredstev”. “Vsa tožilstva so dolžna to zagotavljati, tudi v tistih državah, ki v tem mehanizmu sploh ne sodelujejo,” je ob prihodu na zasedanje drugi dan vrha EU dejal Janša.

Od 22 sodelujočih držav do 1. junija, ko je evropsko tožilstvo začelo delovati, ob Finski evropskih delegiranih tožilcev ni imenovala le še Slovenija. Finska je medtem z EPPO že dosegla dogovor glede imenovanja svojih tožilcev. Slovenska vlada pa se je konec maja odločila za razveljavitev razpisa in razpis novega.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je v četrtek znova izrazil zaskrbljenost, ker Slovenija dveh delegiranih tožilcev še ni uspela imenovati. Kot je dejal, je glede tega že pisal novemu ministru za pravosodje Marjanu Dikaučiču ter mu izrazil svoje pomisleke in zahteval pojasnila.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button